Piernik kawowy: nieco inny przepis na tradycyjny deser na Boże Narodzenie

2021-11-30
Świąteczny piernik z kawą
Autor: thinkstockphotos.com Piernik można dodatkowo ozdobić polewą czekoladową i przełożyć powidłami. Świetnie smakuje ze świeżo parzoną kawą!
łatwy
80 min
4

Dieta wegetariańska

Na Boże Narodzenie tradycyjnie pieczemy pierniki. Jeśli pragniesz nieco odmiany, chcesz zaskoczyć gości lub po prosu uwielbiasz aromat kawy, na te święta przygotuj piernik kawowy. Oto przepis na klasyczny piernik, ale w nowej odsłonie - z dodatkiem aromatycznej kawy.

SKŁADNIKI

  • 50 dag mąki
  • 25 dag miodu
  • pół szklanki cukru
  • ćwierć szklanki bardzo mocnej kawy
  • ćwierć szklanki gęstej śmietany
  • 10 dag margaryny
  • łyżka oliwy
  • 3/4 torebki przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
  • 2 jaja
  • żółtko
  • półtorej łyżeczki sody
  • bakalie (orzechy, suszone śliwki, morele, figi)
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • masło i mąka do formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiej, dodaj miękką margarynę, sodę rozprowadzoną w odrobinie wody i pozostałe składniki (oprócz bakalii). Dokładnie wszystko połącz i wyrób.
  • Dodaj pokrojone bakalie. Pozostaw w cieple na co najmniej 8 godzin, aby ciasto dojrzało.
  • Długą formę keksową (lub 2 krótkie), posmarowaną masłem i posypaną mąką, napełnij ciastem i wstaw do średnio nagrzanego piekarnika.
  • Piecz piernik w temperaturze około 180°C, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek blaszki.
Kawa dobra na wszystko: poznaj właściwości kawy

W galerii znajdziesz super przepisy na znakomite bożonarodzeniowe pierniczki