Pierniczki norymberskie: oryginalny przepis

2021-03-29
Pierniczki norymberskie: oryginalny przepis
Autor: thinkstockphotos.com Pierniczki norymberskie miękkie, słodkie i pachnące korzeniami pysznie smakują i świetnie wyglądają. 
średni
45 min
4

Pierniczki norymberskie (Nürnberger Lebkuchen) już od czasów średniowiecza słyną ze swego unikalnego smaku i miękkości. Tak przygotowane pierniczki nie twardnieją. Ich przygotowanie wymaga nieco pracy, ale smak pierniczków norymberskich rekompensuje wszystko. To świetny pomysł na jadalny prezent. Jednak pierniczki norymberskie to przede wszystkim doskonała słodka przekąska do świątecznej kawy lub herbaty.

Polecamy także: Świąteczne pierniczki Anny Starmach. Pyszne i bardzo proste!

SKŁADNIKI

  • Porcja na 20 pierniczków norymberskich o wymiarach 6 na 9 cm:
  • 150 g miałkiego brązowego cukru
  • 50 g płynnego miodu
  • 120 g białka (u mnie z 3 dużych jajek)
  • 250 g zmielonych migdałów, podpieczonych na suchej patelni
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych, podpieczonych na suchej patelni
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g przyprawy korzennej do pierników
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 50 g masy marcepanowej, startej na tarce
  • 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, drobno posiekanej
  • 25 g kandyzowanej skórki cytrynowej, drobno posiekanej
  • paczka suchych wafli
  • 60 migdałów bez skórki, do dekoracji
  •  
  • Lukier do dekoracji:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W naczyniu wymieszać energicznie białka  z miodem i cukrem. Mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści w białku.
  • Dodać zmielone migdały, posiekane orzechy, mąkę pszenną, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia, masę marcepanową, kandyzowane skórki z cytrusów. Dobrze wymieszać.
  • Powstałe ciasto powinno mieć konsystencję pasty. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie należy dodać trochę mąki, jeśli zbyt gęste - rozmącone białko.
  • Wafle pociąć na 20 prostokątów o wymiarach 6 na 9 cm.
  • Na dwie blachy do pieczenia wyłożyć wafle. Na wafle wyłożyć ciasto o grubości około 1.2 - 1.5 cm, pozostawiając 1 cm od brzegu wafla  wolny (pierniczek podczas pieczenia będzie rósł i przykryje cały wafelek). Na wierzchu każdego pierniczka położyć po 1 lub po 3 migdały.
  • Blaszki pozostawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny (nie przykrywając niczym), pierniczki powinny przeschnąć.
  • Na drugi dzień upiec pierniczki w temperaturze 180-190ºC przez około 12-15 minut do zrumienienia.
  • Podczas pieczenia 2 lub 3 razy otwierać piekarnik, by wypuścić parę wodną.
  • Po upieczeniu pierniczki pozostawić do przestudzenia na blaszce, następnie przenieść na kratkę.
  • Wystudzone polukrować lukrem przygotowanym z cukru pudru roztartego z wodą. 
  • Gotowe pierniczki przechowywać w szczelnym pudełku lub słoju.