Pora na świąteczny pasztet! Jak upiec i zamrozić pasztet na święta? Wypróbowane sposoby

2020-03-25 16:56
Jak zrobić pyszny pasztet na święta
Autor: Shutterstock Domowy pasztet uświetni każde święta.

Święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy to przede wszystkim czas spędzony z bliskimi za stołem. Dlatego warto tak zaplanować przygotowania, by podczas świąt, jak najmniej przebywać w kuchni. Zarówno mięsne, jak i wegetariańskie pasztety można śmiało upiec wcześniej i zamrozić. W dniu podania ich na stół wystarczy pasztety rozmrozić i gotowe!

Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu

 

Pasztet - co to jest?

Pasztety to specjalnie przygotowane potrawy o jednolitej konsystencji, przyrządzone z drobiu, mięsa, dziczyzny, ryb, podrobów, grzybów, warzyw strączkowych, jarzyn i orzechów.

Polecamy: Aromatyczny pasztet z suszonych grzybów -  idealny pomysł na bezmięsny pasztet

Praktycznie pasztet można zrobić z wszystkiego, co jadalne. Tę jednolitą konsystencje uzyskuje się przez uprzednie gotowanie, rozcieranie lub mielenie składników. Rozdrobnione produkty miesza się razem, przyprawia i poddaje powtórnej obróbce termicznej. Rozróżniamy pasztety gotowane (terriny), pieczone, galantyny oraz pasztety w cieście. 

Wypróbuj: Terrina z kurczaka z czosnkiem niedźwiedzim

Najpopularniejszy jest pasztet pieczony. Swą popularność zawdzięcza łatwości wykonania. Przygotowanie pasztetów, choć pracochłonne, jest raczej łatwe i nie może się nie udać, jeśli starannie przygotujemy farsz i odpowiednio dobierzemy składniki. 

Tajemnice udanego pasztetu

Najlepszy pasztet jest z tłustego mięsa: wieprzowiny, wołowiny, gęsiny. Chude mięso drobiowe oraz dziczyznę łączymy z wieprzowym podgardlem lub boczkiem.

Polecamy również : Jakie mięso jest najlepsze na pasztet?

Mięso przed obróbką cieplną powinno porządnie przejść przyprawami. Dlatego najlepiej mięso pokroić na grube plastry, ułożyć w porcelanowym lub kamionkowym naczyniu, posypać przewidzianymi w przepisie przyprawami oraz solą, skropić wódką, winiakiem, winem lub cydrem, przykryć i zostawić na noc w lodówce.

Następnego dnia mięso dusimy z włoszczyzną. Wątróbkę dodajemy na 15-10 minut przed końcem gotowania. Po ostudzeniu całość dwukrotnie mielimy.

Aby farsz pasztetowy był pulchny, dodaje się bułkę lub biały chleb namoczony wcześniej w mleku, śmietance lub wywarze z gotowania mięsa. Namoczone pieczywo dodaje się bez odciskania płynu. Do masy dolewamy również wywar z gotowania mięsa.

Masę na pasztet wyrabiamy starannie, aby ją napowietrzyć.

Nie żałujmy przypraw. Do wieprzowiny pasuje tymianek, estragon i mięta, do wołowiny - kolendra i rozmaryn, do gęsiny - majeranek. Do pasztetu zawsze dodajemy czosnek, zmielone ziele angielskie, tartą gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Oraz kieliszek nalewki śliwkowej, winiaku lub porto. 

Polecamy również: Jak przyprawić pasztet na święta?

Pasztet pieczemy w keksówkach, wąskich i wysokich formach prostokątnych. Metalowe wykładamy pergaminem. Żaroodporne i gliniane smarujemy tłuszczem, wykładamy słoniną lub boczkiem. Bezproblemowe są formy silikonowe.

Pasztet studzimy w foremce. Upieczony pasztet po wystudzeniu powinien przez 1-2 dni dojrzewać w lodówce, wówczas dopiero ujawni się całego jego smak i aromat. Jeśli pasztetu nie zamrażamy, to dobrze jest pasztet po wystudzeniu zalać tężejącą galaretą lub smalcem, aby pasztet nie wysychał. 

Polecamy przepis na Świąteczny pasztet wieprzowy oraz  Najlepszy pasztet z dzika

Jak mrozić pasztet na święta?

Pasztet na święta najlepiej upiec w cienkich aluminiowych foremkach jednorazowych. Takie foremki w komplecie wyposażone są w pokryte cienką folią aluminiowa kartonowe wieczka. Pasztet należy po wystudzeniu przykryć takim wieczkiem. 

Można również pasztet wyjąć z foremki, pozostawić w całości lub podzielić na porcje, owinąć folią aluminiową lub pergaminem.  

Następnie należy umieścić całość (bez względu na rodzaj opakowania) w woreczku foliowym przeznaczonym do mrożenia i szczelnie zamknąć, starając się usunąć powietrze z woreczka. 

Tak opakowany pasztet nie będzie wysychał. Przededniu podania go na stół należy pasztet wyjąć z zamrażarki i rozmrażać go w lodówce przez 8-12 godzin. 

Oto TOP 10 najlepszych przepisów na pasztet 

Opracowanie: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE