Aromatyczny pasztet z suszonych grzybów - idealny pomysł na bezmięsny pasztet

Aromatyczny pasztet z suszonych grzybów -  idealny pomysł na bezmięsny pasztet

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pasztet  z grzybów suszonych  - wyśmienita przekąska dla wegetarian. Można go  udekorować całymi pieczarkami zanurzonymi w pasztetowej masie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Aromatyczny pasztet z suszonych grzybów to pyszna przystawka ne tylko dla wegetarian. Smak i zapach suszonych grzybów uwodzą kubki smakowe, delikatna konsystencja zachwyca.

Składniki

  • 15 dag  suszonych  grzybów,

  • 2-3 cebule,

  • 3 kajzerki

  • 2 łyżki posiekanej  natki pietruszki

  • 2 łyżki posiekanego koperku 

  • 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych

  • 10 dag masła

  • 5 jajek

  • szklanka kwaśniej  śmietany

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte grzyb zalać niewielką ilością przegotowanej  wody, zostawić na noc, następnego dnia ugotować.

  • Miękkie grzyby wyjąć, a w grzybowym wywarze namoczyć czerstwe kajzerki  bez skórki.

  • W rondlu stopić masło, przesmażyć na nim drobno posiekane grzyby i cebulę, dodać odciśnięte bułki, i mieszając smażyć przez chwilę.

  • Przełożyć do salaterki, dodać 2 łyżki orzechów, koperek, natkę, sól i pieprz, surowe żółtka oraz śmietanę i dokładnie wyrobić masę. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

  • Przełożyć do foremki  wysmarowanej  masłem i posypanej resztą rozdrobnionych  orzechów. Przykryć folią aluminiową,  wstawić na blaszkę  zalaną wodą. Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3