Aromatyczny pasztet z suszonych grzybów - idealny pomysł na bezmięsny pasztet

2021-03-29
Aromatyczny pasztet z suszonych grzybów -  idealny pomysł na bezmięsny pasztet
Autor: Shutterstock Pasztet  z grzybów suszonych  - wyśmienita przekąska dla wegetarian. Można go  udekorować całymi pieczarkami zanurzonymi w pasztetowej masie.
łatwy
30 min
4

Aromatyczny pasztet z suszonych grzybów to pyszna przystawka ne tylko dla wegetarian. Smak i zapach suszonych grzybów uwodzą kubki smakowe, delikatna konsystencja zachwyca.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 15 dag  suszonych  grzybów,
  • 2-3 cebule,
  • 3 kajzerki
  • 2 łyżki posiekanej  natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku 
  • 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 10 dag masła
  • 5 jajek
  • szklanka kwaśniej  śmietany
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte grzyb zalać niewielką ilością przegotowanej  wody, zostawić na noc, następnego dnia ugotować.
  • Miękkie grzyby wyjąć, a w grzybowym wywarze namoczyć czerstwe kajzerki  bez skórki.
  • W rondlu stopić masło, przesmażyć na nim drobno posiekane grzyby i cebulę, dodać odciśnięte bułki, i mieszając smażyć przez chwilę.
  • Przełożyć do salaterki, dodać 2 łyżki orzechów, koperek, natkę, sól i pieprz, surowe żółtka oraz śmietanę i dokładnie wyrobić masę. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
  • Przełożyć do foremki  wysmarowanej  masłem i posypanej resztą rozdrobnionych  orzechów. Przykryć folią aluminiową,  wstawić na blaszkę  zalaną wodą. Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180ºC.