Najlepsze przepisy na pasztety warzywne. Zachwycą smakiem nawet mięsożerców
Pasztet to jedna z obowiązkowych pozycji w wielkanocnym menu. W tym roku warto postawić na pasztet wegetariański, który smakuje tak samo pysznie jak ten z mięsa. Na pewno oczaruje wszystkich gości i zrobi oszałamiającą karierę na świątecznym stole w czasie Świąt Wielkanocnych. Jak zrobić pasztet warzywny i jak go doprawić? Oto łatwe i sprawdzone przepisy na wege pasztety.
Spis treści
- Pasztety w kuchni polskiej
- Z czego można zrobić pasztet wegetariański?
- Czym doprawić pasztet wegetariański?
- Czym zagęścić pasztet wege?
- Czym wzbogacić pasztet wegetariański?
- Jak upiec wegetariański pasztet?
- Najlepsze przepisy na pasztet warzywny – galeria
Pasztety w kuchni polskiej
Pasztety są znane od czasów starożytnych. Zajadali się nimi już starożytni Rzymianie. Za przepisy na pasztety, które dziś królują na naszych stołach, odpowiedzialni są Francuzi. Obecnie oprócz tradycyjnych pasztetów z mięsa coraz większą popularnością cieszą się te przyrządzone z kasz, warzyw i roślin strączkowych. Pasztety wegetariańskie są nie tylko pyszne, ale i łatwe do samodzielnego przygotowania.
Z czego można zrobić pasztet wegetariański?
W sieci krąży mnóstwo przepisów na pasztety warzywne. Aby upiec pyszny i aromatyczny pasztet bez grama mięsa wykorzystuje się proste i niedrogie składniki. Są łatwo dostępne bez względu na porę roku, więc aromatyczne warzywne pasztety można piec nie tylko na Wielkanoc.
Najczęściej głównym składnikiem pasztetów bez mięsa są kasze jak jaglana, gryczana czy pęczak. Doskonałą bazą są także rośliny strączkowe. Pasztety wegetariańskie przyrządza się z ciecierzycy, soczewicy czy fasoli.
Ważnym składnikiem pasztetów bezmięsnych są kolorowe i pełne zdrowia warzywa. Można wykorzystać nie tylko włoszczyznę, ale i kalafiora, brokuły, cukinię czy dynię. Wege pasztety wzbogaca się czosnkiem oraz podsmażoną cebulą.
Smak wege pasztetów podkręcają odpowiednio dobrane przyprawy. Nadają także przyjemnego aromatu, który czuć już w czasie pieczenia.
Czym doprawić pasztet wegetariański?
Pyszny domowy pasztet warzywny zaskoczy smakiem i mało kto zorientuje się, że nie ma w nim ani grama mięsa. To właśnie przyprawy sprawiają, że pasztet w wersji wege smakuje tak dobrze.
Pasztet bez mięsa można doprawić suszonymi ziołami i przyprawami, które dodaje się do wielu potraw kuchni polskiej. Tymianek, majeranek, lubczyk, gałka muszkatołowa czy cząber nadadzą przyjemnego smaku i aromatu. Sprawdzą się też przyprawy, które wykorzystuje się w daniach azjatyckich. Pasztet wegetariański można więc doprawić trawą cytrynową, kurkumą, curry czy ciemnym sosem sojowym. Należy pamiętać, że każdy pasztet warzywny powinien być doprawiony solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Czym zagęścić pasztet wege?
W przepisach na pasztety wegetariańskie na liście potrzebnych produktów często znajduje się jajko, które działa jak spoiwo i łączy wszystkie składniki. Weganie, którzy nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego mogą je łatwo zastąpić. Zamiast jajka sprawdzi się bułka tarta lub płatki owsiane. Dodając zmielone siemię lniane, mąkę z ciecierzycy czy kaszkę kukurydzianą powstanie pasztet wegański i bezglutenowy.
Czym wzbogacić pasztet wegetariański?
Pasztet warzywny warto urozmaicić innymi składnikami, które podkręcą jego smak i nadadzą przyjemne nuty. Podczas przyrządzania do masy warzywnej warto dodać namoczone i odcedzone suszone grzyby. Ten składnik może zupełnie odmienić pasztet bez mięsa. Świetnym dodatkiem są także pestki dyni, nasiona słonecznika czy siemię lniane. Smak pasztetu bez dodatku mięsa podkręcą suszone owoce jak śliwki, żurawina czy rodzynki. Pasztet wegetariański można urozmaicić posiekanymi suszonymi pomidorami, zielonymi lub czarnymi oliwkami. Doskonałym składnikiem pasztetów wegetariańskich są także orzechy, które sprawią, że danie będzie miało głęboki smak i oryginalny aromat.
Jak upiec wegetariański pasztet?
Przepisy na bezmięsne pasztety nie są skomplikowane. Należy jednak postępować według wybranego przepisu i stosować się do zaleceń. Czas przygotowania masy warzywnej na pasztet nie wymaga wielu godzin w kuchni.
Jak więc zrobić domowy pasztet wegetariański? Oto kilka sprawdzony patentów i wskazówek, dzięki którym warzywny pasztet uda się na piątkę z plusem.
- Czas przygotowania wegetariańskiego pasztetu zależy od wybranego przepisu. Średni czas przyrządzenia masy warzywnej wynosi około pół godziny.
- Pasztet bez mięsa powinno się piec we wcześniej nagrzanym piekarniku z funkcją grzania góra-dół. Temperatura zależy od przepisu i wynosi między 180 a 200 stopni C.
- Czas pieczenia pasztetu warzywnego wynosi od 45 do 60 minut.
- Przed wyjęciem formy z wege pasztetem z piekarnika należy sprawdzić za pomocą patyczka, czy się upiekł. Suchy patyczek oznacza, że pasztet jest gotowy. Jeżeli jest mokry, wegetariański pasztet należy dopiekać jeszcze przez kilkanaście minut.
Najlepsze przepisy na pasztet warzywny – galeria
Poniżej znajdziecie galerię z najlepszymi przepisami na pyszne i aromatyczne pasztety warzywne. To łatwe i sprawdzone receptury, które nikomu nie sprawią przykrych niespodzianek. Zobaczcie, jak zrobić pyszny domowy pasztet wegetariański i zaskoczcie bliskich podczas Świąt Wielkanocnych.