Najlepszy przepis na smaczny, domowy pasztet
2023-03-17

łatwy
60 min
4
Domowy pasztet nadaje się na świąteczny stół, ale też do codziennych kanapek. Oto sprawdzony przepis na przepyszny pasztet domowy, przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Nigdy nie jadłem lepszego!
SKŁADNIKI
- 0,6 kg mięsa wołowego bez kości (najlepiej pręga)
- 0,6 kg mięsa wieprzowego bez kości (najlepiej łopatka)
- 0,3 kg mięsa drobiowego (najlepiej udo)
- 0,3 kg wątróbki (wieprzowej, drobiowej lub cielęcej)
- 0,2 kg surowego boczku
- 0,2 kg podgardla wieprzowego
- włoszczyzna (2 średnie marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera)
- 5 grzybów suszonych
- 2 kajzerki suche
- 3 cebule
- 4 jaja
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa, ziele angielskie
- tarta bułka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso, boczek, podgardle kroimy na małe kawałki i obsmażamy na patelni na smalcu.
- Razem z tłuszczem przekładamy do garnka, dolewamy trochę wody, dodajemy włoszczyznę, pokrojoną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, grzyby, trochę solimy i dusimy.
- Gdy mięso będzie już bardzo miękkie, wyjmujemy je do miski (drobiowe i wieprzowe wcześniej niż wołowe, bo wołowina się dłużej gotuje), a sosu nie wylewamy, bo się za moment przyda!
- W sosie zaparzamy wątróbkę, a potem ją lekko podsmażamy. W sosie moczymy bułkę.
- Przez maszynkę przepuszczamy aż 3 razy: mięso, boczek, podgardle, wątróbkę, cebulę, marchewki (bez pietruszki i selera), namoczoną bułkę. Dodajemy żółtka jajek.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, utartą gałką muszkatołową (tego dość dużo, bo to ważny składnik) i całą masę dobrze mieszamy. Jak przyprawiać pasztet?
- Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, łączymy z masą i znowu mieszamy. Formę smarujemy dokładnie smalcem i oprószamy tartą bułką.
- Wkładamy masę pasztetową do foremek, wypełniając do ok. 2/3 wysokości (przyciskamy łyżką). Na wierzchu masy kładziemy w kilku miejscach odrobinę smalcu.
- Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza, aż pasztet będzie odchodzić od brzegów foremki.
- Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety:
Pasztet jajeczny z pieczarkami,
Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.
Zobacz też naszą galerię z innymi przepisami na pasztety