Wołowina - jakie właściwości i wartości odżywcze ma mięso wołowe?
Wołowina należy do najbardziej wartościowych mięs, jeśli chodzi o składniki odżywcze. Jakie konkretnie wartości zdrowotne ma wołowina? Dlaczego warto ją jeść i jak przyrządzać, by zachować jej najlepsze właściwości? Sprawdź, zanim zrobisz ulubione danie z wołowiną.
Właściwości wołowiny - dlaczego warto jeść mięso wołowe?
Mięso wołowe to przede wszystkim cenne źródło białka. Zawiera też sporo składników mineralnych, takich jak żelazo (wołowina ma go znacznie więcej niż np. kurczak, zalecana jest zatem szczególnie w diecie osób, które mają skłonności do anemii) i fosfor.
Wołowina zaspokaja zapotrzebowanie człowieka na witaminę B12, witaminy B1 i B6. Tymczasem w ciągu ostatnich lat spożycie wołowiny mocno spadło, a to za sprawą tak zwanej choroby wściekłych krów. Jednak wołowina zakupiona u pewnego hodowcy i sprzedawcy jest całkowicie bezpieczna, ma do tego duże walory smakowe i zapachowe.
Wołowina jest niezbędna w diecie sportowców i osób prowadzących aktywny tryb życia - nie tylko ze względu na odpowiedni skład tłuszczów (ok 50 proc. to wartościowe tłuszcze nienasycone) i łatwo przyswajalne białko (100 g chudej wołowiny zawiera 20 g białka pierwszej klasy), ale też na to, że stanowi bogate źródło kwasu linolowego (CLA), który pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej i chroni mięśnie, oraz L-karnityny, która wspomaga wytrzymałość i zapewnia regenerację po wysiłku.
Zobacz także: Rodzaje mięsa wołowego: podział tuszy wołowej na elementy