Świąteczny obiad - 17 znakomitych dań na bożonarodzeniowy obiad z rodziną
Świąteczny obiad ma być uroczysty i wykwintny, ale przede wszystkim spędzony w towarzystwie najbliższych. Co podać w pierwszy dzień świąt, aby było smacznie i odświętnie, ale żeby ten dzień spędzać z rodziną, a nie przy garnkach? Jaki rodzaj mięsa będzie najlepszy na bożonarodzeniowy obiad? Podać drób, wieprzowinę czy wołowinę? Na wszystko mamy sprawdzone przepisy, wiec wybierzcie na świąteczny obiad to, co najbardziej lubicie.
Spis treści
Wieprzowina na specjalne okazje
Ci, którzy nie wyobrażają sobie świąt bez schabowych, mogą przygotować je w nieco bardziej uroczystej wersji. Szałwia świetnie wydobywa i podkreśla smak schabu, świetnie smakują też schabowe pieczone w cukrze. Znakomitym rozwiązaniem będą również polędwiczki w musztardzie.
Ważne, żeby mięso było miękkie i soczyste. Nie zapominajmy o dodatkach. Do schabu świetnie pasują oczywiście ziemniaki z wody, ale może warto się pokusić o nieco bardziej okazjonalne podanie ziemniaków. Można upiec je w ziołach, w soku z cytryny lub na maśle.
Do tego świetnie sprawdzi się sałatka z pomidorów lub świeża surówka warzywna. W galerii znajdziesz przepisy na 5 fantastycznych dań świątecznych z wieprzowiny.
Drób na świąteczny obiad
Dla miłośników drobiu mamy kilka przepisów - bardziej lub mniej tradycyjnych. Miłośnikom tradycji proponujemy gęś lub kaczkę. Tym, którzy przepadają za mięsem dzikiego ptactwa - proponujemy dostępne już niemal w każdym markecie perliczki lub przepiórki.
A jeśli chce ktoś poświętować na sposób anglosaski - proponujemy indyka. Do drobiu znakomicie pasują owoce - duszone, w postaci sosów lub sałatek. Ich słodycz świetnie komponuje się ze smakiem drobiu.
W galerii prezentujemy 5 pysznych dań z drobiu, idealnych na uroczysty obiad świąteczny.
Królik na święta
Dawniej królik często gościł na świątecznych stołach. Warto wskrzesić tę tradycję, bo jego mięso jest zdrowe i nietłuste, a przy tym bardzo smaczne. Proponujemy przepis na popularnego niegdyś królika w śmietanie.
Świąteczna wołowina
Tym, którzy preferują czerwone mięso, możemy zaproponować wołowinę - w formie odświętnego pieczystego lub klasycznego gulaszu. Wołowina to rodzaj mięsa, które znakomicie smakuje z czerwonym winem. Ale wino dobrze jest nie tylko podać do obiadu z wołowiny, ale także do niego dodać. Dzięki uduszeniu mięsa w winie osiągniemy nie tylko charakterystyczny aromat potrawy, ale także wyjątkową soczystość i kruchość mięsa.
Polecamy:
Kalendarium świątecznych zakupów spożywczych: co i kiedy kupić na Wigilię i święta
Świąteczne zakupy spożywcze online: przewodnik jak i gdzie zamawiać przez internet?