Potrawka z królika na sposób francuski: dobry przepis

2021-03-29
Potrawka z królika na sposób francuski: dobry przepis
Autor: Shutterstock Królik to mięso bardzo cenione przez Francuzów, którzy przygotowują go na wiele rozmaitych sposobów, także z dodatkiem czerwonego wina
średni
70 min
4

Królik uchodzi w kuchni francuskiej za jeden z największych przysmaków. Francuzi przyrządzają go na wiele sposobów - jednym z nich jest potrawka. Sprawdź, jak smakuje królik duszony po francusku!

SKŁADNIKI

  • 1 średniej wielkości królik
  • 15 małych cebulek
  • 15 dkg słoniny
  • 10 dkg smalcu
  • 1 szklanka wina czerwonego
  • 1/2 szklanki bulionu lub wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 listek laurowy
  • szczypta tymianku, rozmarynu i majeranku
  • 1 kg drobnych ziemniaków
  • 5 dużych pieczarek (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • łyżka mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Królika dzielimy na równe, niewielkie kawałki, solimy i oprószamy zmielonym pieprzem.
  • W brytfance rozpuszczamy 10 dkg smalcu, wkładamy mięso i obracając je od czasu do czasu drewnianą łyżką, równomiernie rumienimy, następnie oprószamy mąką. Smażymy, aż mąka nabierze koloru.
  • Dodajemy ząbek czosnku, wlewamy do brytfanki 1 szklankę wina czerwonego oraz ½ szklanki bulionu (lub wody), dodajemy listek laurowy i pozostałe przyprawy.
  • Brytfankę nakrywamy i dusimy królika na małym ogniu przez 30 minut.
  • Dorzucamy 15 małych cebulek i słoninę pokrojoną w kostkę.
  • Gdy mięso królika stanie się miękkie, dolewamy ½ szklanki gorącej wody i dokładamy 1 kg drobnych, obranych ziemniaków, by ugotowały się w sosie. Całość gotujemy pod przykryciem. Wraz z ziemniakami możemy także dodać pieczarki.
  • Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Danie warto podawać z lampką czerwonego wina - najlepiej wytrawnego.