Potrawka z królika na sposób francuski: dobry przepis
2021-03-29
średni
70 min
4
Królik uchodzi w kuchni francuskiej za jeden z największych przysmaków. Francuzi przyrządzają go na wiele sposobów - jednym z nich jest potrawka. Sprawdź, jak smakuje królik duszony po francusku!
SKŁADNIKI
- 1 średniej wielkości królik
- 15 małych cebulek
- 15 dkg słoniny
- 10 dkg smalcu
- 1 szklanka wina czerwonego
- 1/2 szklanki bulionu lub wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 listek laurowy
- szczypta tymianku, rozmarynu i majeranku
- 1 kg drobnych ziemniaków
- 5 dużych pieczarek (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- łyżka mąki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Królika dzielimy na równe, niewielkie kawałki, solimy i oprószamy zmielonym pieprzem.
- W brytfance rozpuszczamy 10 dkg smalcu, wkładamy mięso i obracając je od czasu do czasu drewnianą łyżką, równomiernie rumienimy, następnie oprószamy mąką. Smażymy, aż mąka nabierze koloru.
- Dodajemy ząbek czosnku, wlewamy do brytfanki 1 szklankę wina czerwonego oraz ½ szklanki bulionu (lub wody), dodajemy listek laurowy i pozostałe przyprawy.
- Brytfankę nakrywamy i dusimy królika na małym ogniu przez 30 minut.
- Dorzucamy 15 małych cebulek i słoninę pokrojoną w kostkę.
- Gdy mięso królika stanie się miękkie, dolewamy ½ szklanki gorącej wody i dokładamy 1 kg drobnych, obranych ziemniaków, by ugotowały się w sosie. Całość gotujemy pod przykryciem. Wraz z ziemniakami możemy także dodać pieczarki.
- Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Danie warto podawać z lampką czerwonego wina - najlepiej wytrawnego.