Schabowe na 24 sposoby - przepisy na pyszne i nieoczywiste kotlety ze schabu

2022-04-03 13:00

Schabowy - ulubiony kotlet Polaków, wbrew pozorom, nie jedno ma imię. Kotlety z delikatnego i kruchego schabu wieprzowego można przygotować na wiele sposobów: saute lub w panierce, panierowany w bułce, w panko albo... w marchewce, z kością lub bez kości, smażony lub pieczony, marynowany lub w sosie. Każdy znajdzie coś dla siebie. Wystarczy wybrać jeden z poniższych przepisów, a potem kolejny, i kolejny:).

Kotlety schabowe
Autor: Shutterstock Kotlety schabowe można przygotować na wiele rożnych sposobów

Spis treści

  1. Schabowy z piekarnika
  2. Schabowe z patelni
  3. Schabowe duszone

Schabowy z piekarnika

Kotlety schabowe tradycyjnie smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Jednak równie dobre, a może nawet lepsze wychodzą upieczone w piekarniku. Zawierają tez znacznie mniej tłuszczu, jeśli nie skąpiemy ich w maślanym sosie. Warto wypróbować tę opcję przygotowywania schabowych i przekonać się samemu, która wersja jest najlepsza.

Łatwe schabowe z brązowym cukrem z piekarnika, patelni lub grilla

Schabowe z kością z piekarnika: przepis na soczyste kotlety

Wyśmienite kotlety schabowe pieczone w pieczarkach i śmietanie

Kotlety schabowe w musztardowej kruszonce

Schabowy po kowalsku: przepis na efektowny obiad

Schabowe zapiekane pod marchewkową pierzynką

Fenomenalne schabowe w sosie pieprzowym z piekarnika

Kotlety schabowe, marynowane w orientalnych przyprawach

Schabowe po węgiersku - przepis kuchni węgierskiej

Dietetyczny kotlet schabowy [dieta strukturalna]

Kotlety schabowe z grzankami i pomidorami

Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad

Schabowe z patelni

Schabowe smażone na patelni to najpopularniejsza wersja przygotowywania kotletów ze schabu. Warto pamiętać, że tłuszcz do smażenia schabowych musi być bardzo mocno rozgrzany. Dzięki temu kotlety szybko się usmażą, będą chrupiące i nie nasiąkną nadmiernie tłuszczem. Dlatego najlepszym tłuszczem do ich smażenia jest smalec wieprzowy. Całkiem nieźle sprawdza się też olej ryżowy, ze względu na porównywalną ze smalcem temperaturę dymienia i neutralny smak i zapach.

Schabowe nadziewane kiszoną kapustą

Kotlety schabowe według przepisu Magdy Gessler: moczone w mleku i cebuli

Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste

Schabowe w cieście - tradycyjny przepis ze starej książki

Schabowy po japońsku: kotlet tonkatsu dla każdego

Ziołowe kotlety schabowe: przepis na schab z szałwią

Schab na dziko: przepis na marynowane kotlety schabowe

Soczyste schabowe w chrupiącej panierce z ziemniaków

Efektowne kotlety schabowe nadziewane jarmużem

Schabowe zapiekane z pomidorami i serem: wieprzowe kotlety po włosku
Autor: Shutterstock Schabowe zapiekane z sosem pomidorowymi i włoskimi serami smakują wybornie

Schabowe duszone

Schabowe duszone są delikatne, miękkie i przede wszystkim niezmiernie soczyste. uduszone w aromatycznym sosie nabierają też wyjątkowego charakteru.

Schab z czerwoną kapustą i tokajem - wystrzałowy przepis na schabowe

Kotlety schabowe z jabłkami i cebulą

Kotlety schabowe duszone w sosie barbecue

Schabowe z kością duszone w sosie cebulowym