Dietetyczny kotlet schabowy [dieta strukturalna] Marka Bardadyna

2021-03-29
Marek Bardadyn
Dietetyczny kotlet schabowy [dieta strukturalna] Marka Bardadyna
Autor: Dom Wydawniczy Rebis Dietetyczny kotlet schabowy - Dietetyczne przepisy, schudnij z dietą strukturalną, Marek Bardadyn
łatwy
15 min
4

Kotlety schabowe to ulubione danie Polaków, dlatego każdy, kto przechodzi na dietę odchudzającą marzy czasem o prawdziwym schaboszczaku. Prezentujemy przepis na dietetyczny kotlet schabowy z Przepisów dietetycznych dr Marka Bardadyna, twórcy zasad diety strukturalnej.

Sprawdź: Wartość odżywcza mięsa wieprzowego

SKŁADNIKI

  • 2 plastry schabu (po 100 g)
  • 2 średnie słodkie papryki (np. żółta i czerwona)
  • 1 mała cukinia
  • 2 średnie cebule
  • kilka średnich pieczarek
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety rozbij lekko tłuczkiem, posmaruj marynatą przygotowaną z łyżeczki oliwy, soku z cytryny i ziół prowansalskich i odstaw do lodówki.
  • Umyj warzywa. Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę pokrój w paseczki, cukinię pokrój na plasterki. Obierz cebule i czosnek, cebule przekrój wzdłuż na ćwiartki. Pieczarki, jeśli są duże, przekrój na połówki lub ćwiartki. Wszystkie warzywa wrzuć do miski, polej łyżeczką oliwy, posól, posyp oregano i dokładnie wymieszaj.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim pojedynczą warstwę warzyw.Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C na ⅔ wysokości. Nad blachą z warzywami umieść drucianą kratkę do grillowania z ułożonymi na niej plastrami schabu. Sos wyciekający z mięsa podczas pieczenia będzie skapywał na blachę z warzywami.
  • Piecz około 20–25 minut, aż warzywa i mięso lekko się zrumienią, pod koniec pieczenia możesz włączyć termoobieg na około 5 minut. Na końcu posól mięso i dopraw je świeżo zmielonym pieprzem.
Marek Bardadyn