Dietetyczny kotlet schabowy [dieta strukturalna] Marka Bardadyna
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Kotlety schabowe to ulubione danie Polaków, dlatego każdy, kto przechodzi na dietę odchudzającą marzy czasem o prawdziwym schaboszczaku. Prezentujemy przepis na dietetyczny kotlet schabowy z Przepisów dietetycznych dr Marka Bardadyna, twórcy zasad diety strukturalnej.
Sprawdź: Wartość odżywcza mięsa wieprzowego
SKŁADNIKI
- 2 plastry schabu (po 100 g)
- 2 średnie słodkie papryki (np. żółta i czerwona)
- 1 mała cukinia
- 2 średnie cebule
- kilka średnich pieczarek
- 1 główka czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety rozbij lekko tłuczkiem, posmaruj marynatą przygotowaną z łyżeczki oliwy, soku z cytryny i ziół prowansalskich i odstaw do lodówki.
- Umyj warzywa. Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę pokrój w paseczki, cukinię pokrój na plasterki. Obierz cebule i czosnek, cebule przekrój wzdłuż na ćwiartki. Pieczarki, jeśli są duże, przekrój na połówki lub ćwiartki. Wszystkie warzywa wrzuć do miski, polej łyżeczką oliwy, posól, posyp oregano i dokładnie wymieszaj.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim pojedynczą warstwę warzyw.Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C na ⅔ wysokości. Nad blachą z warzywami umieść drucianą kratkę do grillowania z ułożonymi na niej plastrami schabu. Sos wyciekający z mięsa podczas pieczenia będzie skapywał na blachę z warzywami.
- Piecz około 20–25 minut, aż warzywa i mięso lekko się zrumienią, pod koniec pieczenia możesz włączyć termoobieg na około 5 minut. Na końcu posól mięso i dopraw je świeżo zmielonym pieprzem.