Kotlety schabowe z jabłkami i cebulą

2021-03-29
Kotlety schabowe z jabłkami i cebulą
Autor: Shutterstock Kotlety schabowe z jabłkami i cebulą to danie obiadowe codzienne i odświętne.
łatwy
30 min
4

Kotlety schabowe z jabłkami i cebulą przekonują, że schabowy nie musi być koniecznie panierowany. Plastry schabu smażone bez panierki smakują wybornie, a pyszny sos z jabłek i cebuli przekona każdego niedowiarka. Kotlety schabowe z jabłkowo-cebulowym sosem zyskają uznanie dużych i małych smakoszy. 

SKŁADNIKI

  • 6 kotletów ze schabu środkowego bez kości
  • gruboziarnista sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki masła
  • 3 jabłka pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w cząstki lub plastry
  • 1 szklanka białego wina lub jasnego piwa lub cydru lub bulionu drobiowego lub wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety posypać solą i pieprzem.
  • Rozgrzać na dużym ogniu żeliwną patelnię o średnicy 35 cm i wlać olej. (Jeśli mamy mniejszą patelnię, smażymy kotlety partiami.)
  • Kotlety smażyć do zrumienia z obu stron, zdjąć z patelni i trzymać w cieple. 
  • Dodać na patelnię masło. Następnie cebulę i jabłka. Smażyć około 8 minut, aż cebula lekko się skarmelizuje, a jabłka zmiękną. Wlać wino lub inny płyn.
  • Ponownie przełożyć  kotlety na patelnię i dusić na średnim ogniu, aż całkowicie się usmażą, zajmie to około 15 minut (zależnie od grubości kotletów).
  • W połowie smażenia kotlety odwrócić .
  • Podawać kotlety przykryte porcją jabłek i cebuli, z dodatkiem ryżu, purée ziemniaczanego lub frytek.