Kotlety schabowe z jabłkami i cebulą
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kotlety schabowe z jabłkami i cebulą przekonują, że schabowy nie musi być koniecznie panierowany. Plastry schabu smażone bez panierki smakują wybornie, a pyszny sos z jabłek i cebuli przekona każdego niedowiarka. Kotlety schabowe z jabłkowo-cebulowym sosem zyskają uznanie dużych i małych smakoszy.
SKŁADNIKI
- 6 kotletów ze schabu środkowego bez kości
- gruboziarnista sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżki masła
- 3 jabłka pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w cząstki lub plastry
- 1 szklanka białego wina lub jasnego piwa lub cydru lub bulionu drobiowego lub wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety posypać solą i pieprzem.
- Rozgrzać na dużym ogniu żeliwną patelnię o średnicy 35 cm i wlać olej. (Jeśli mamy mniejszą patelnię, smażymy kotlety partiami.)
- Kotlety smażyć do zrumienia z obu stron, zdjąć z patelni i trzymać w cieple.
- Dodać na patelnię masło. Następnie cebulę i jabłka. Smażyć około 8 minut, aż cebula lekko się skarmelizuje, a jabłka zmiękną. Wlać wino lub inny płyn.
- Ponownie przełożyć kotlety na patelnię i dusić na średnim ogniu, aż całkowicie się usmażą, zajmie to około 15 minut (zależnie od grubości kotletów).
- W połowie smażenia kotlety odwrócić .
- Podawać kotlety przykryte porcją jabłek i cebuli, z dodatkiem ryżu, purée ziemniaczanego lub frytek.