Kotlety schabowe według przepisu Magdy Gessler: moczone w mleku i cebuli

2021-11-15
Kotlety schabowe według przepisu Magdy Gessler: moczone w mleku i cebuli
Autor: Shutterstock Kotlet schabowy mają wszędzie dozgonnych wielbicieli
średni
45 min
4

Kotlety schabowe moczone w mleku i cebuli zyskują lepszy smak, są bardziej kruche i soczyste. Tak przygotowane kotlety to wyśmienite danie na rodzinny obiad, także odświętny. Wypróbujcie ten przepis mistrzyni gotowania Magdy Gessler i cieszcie się smakiem przepysznych koletów schabowych. 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab pokroić na 4 grube plastry. Każdy plaster schabu rozbić tłuczkiem na umiarkowanie cienki kotlet.
  • Cebulę pokroić w piórka. W misce układać na przemiennie kotlet schabowy, a na nim cebulę i rozmaryn.
  • Całość zalać mlekiem, przykryć i odstawić do lodówki na 3 godziny.
  • Po 3 godzinach wyjąć schabowe z zalewy i dokładnie je osuszyć (zalewę wylać), doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Następnie każdy kotlet obtoczyć w mące, rozmąconym jajku, a na koniec w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać smalec lub inny tłuszcz, smażyć kotlety z obu stron na rumiano. 
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad

Polecamy inne przepisy Magdy Gessler:

Placek po węgiersku według Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji

Pieczona karkówka podana z bananami według Magdy Gessler

Botwinka według Magdy Gessler: przepis na zupę z młodych buraków

Kaczka z jabłkami a la Magda Gessler z Kuchennych Rewolucji