Placek po węgiersku według Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji w Galerii Smaku, Kozienice

2021-11-23
Placek po węgiersku według Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji w Galerii Smaku,  Kozienice
Autor: Shutterstock Pyszne placki ziemniaczane z węgierskim gulasze to danie nie ma sobie równych
łatwy
45 min
4

Placek po węgiersku to nic innego jak sporej średnicy placek ziemniaczany podawany z gulaszem. Jest to prawdziwe danie na pocieszenie. Przyniosło także sukces restauracji Galeria Smaku w Kozienicach, które skutecznie unowocześniła Magda Gessler w 10 odc. 4 sez. "Kuchennych rewolucji".

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 6-8 ziemniaków 
  • 1 cebula
  • kilka łyżek mąki
  • 1 jajko
  • majeranek
  • pieprz, sól
  •  
  • Farsz:
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula lub 2 średnie
  • 1 duża papryka czerwona 
  • 2-4 średnie ogórki kiszone
  • 1 łyżka smalcu lub 2 łyżki oleju 
  • 0,5 l przecieru pomidorowego typu pelati lub rustic
  • 2 łyżeczki kminku mielonego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki i cebule zetrzyj na tarce o drobnych oczkach (sprawdź kupić najlepsze ziemniaki w filmiku poniżej). Dodaj mąkę, całe jajko, sporo majeranku, pieprz, sól. Wszystkie składniki wymieszaj. Smaż na oleju placki wielkości patelni.
  • Mięso pokrój w kostkę. Posól i popierz. Cebulę pokrój w piórka, a paprykę w paseczki. Ogórki drobno posiekaj. 
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz, dodaj paprykę słodką, ostrą oraz kminek, smaż mniej niż 1 minutę. Dodaj pokrojone mięso i smaż do zrumienienia. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj paprykę pokrojoną i posiekane ogórki. Smaż jeszcze przez kilka minut.
  • Na koniec wlej pół szklanki wody, przecier pomidorowy oraz dodaj przyprawy. Gotuj, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. 
  • Placek rozłóż na talerzu, nałóż mięso z sosem, złóż na pół i na wierzch placka nałóż jeszcze jedną łyżkę farszu.  
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?