Kotlety wieprzowe, marynowane w orientalnych przyprawach
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kotlety wieprzowe marynowane są bardzo łatwe do przygotowania. Wieprzowinę marynujemy, a następnie pieczemy w rękawie lub brytfance, a następnie kroimy na cienkie plastry i podajemy z sosem powstałym z marynaty. Całość nie wymaga wiele zachodu, a efekt jest oryginalny i kuszący. Ten przepis nadaje się na podjęcie
SKŁADNIKI
- 0,5 kg schabu bez kości
- 1 łyżka nasion lnu (siemienia lnianego)
- 150 ml białego wina (wytrawne lub półwytrawne)
- MARYNATA:
- 1 laska cynamonu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Mięso włóż do płytkiego naczynia i zalej dokładnie marynatą. Zostaw na minimum 2-3 godz. (najlepiej na całą noc).
- Kiedy mięso się zamarynuje, rozgrzej piekarnik do temp. 180
o C. Wyjmij mięso ale nie wylewaj marynaty. Obtocz mięso w nasionach lnu równomiernie ze wszystkich stron. - Włóż mięso do rękawa do pieczenia lub brytfanki. Wstaw do piekarnika na 18-20 min. lub do momentu, gdy nabierze złotobrązowej barwy.
- Gdy mięso się będzie piekło wyjmij z marynaty cynamon. Wlej marynatę na teflonową patelnię. Dodaj białe wino i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj dopóki sos nie zgęstnieje. Zdejmij z ognia i odstaw.
- Wyjmij wieprzowinę z piekarnika i pokrój na półcentymetrowe plastry.
- Podawaj polane sosem z ryżem, warzywami gotowanymi na parze, surówką z kapusty pekińskiej.