Schabowe w cieście - tradycyjny przepis ze starej książki kucharskiej
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Kotlety schabowe w cieście to klasyczna i pyszna potrawa. Miłośnicy schabowych zapewne sięgną chętnie po ten przepis, będący pewnym urozmaiceniem. Przygotowane w ten sposób kotlety są kruche i soczyste.
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu
- Ciasto:
- 1/4 l wody
- 2 żółtka
- 25 dag mąki
- 2 łyżki oleju
- 2 białka (piana)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić na równem niezbyt grube kotlety. Rozbić je i posolić
- Przygotować ciasto: wodę i żółtka rozbić, dodać olej i mąkę, wymieszać starannie, żeby nie było grudek. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i wymieszać
- Kotlety zanurzać w cieście i od razu kłaśc napatelni z mocno rozgrzanym tłuszczem. Najpierw smażyć na silnym ogniu, a potem zmniejszyć płomień i dosmażyć.