Schabowe w cieście - tradycyjny przepis ze starej książki kucharskiej

2021-03-29
Schabowe w cieście - tradycyjny przepis ze starej książki kucharskiej
Autor: thinkstockphotos.com Schabowe w cieście są delikatniejsze niż tradycyjnie panierowane kotlety.
łatwy
25 min
4

Kotlety schabowe w cieście to klasyczna i pyszna potrawa. Miłośnicy schabowych zapewne sięgną chętnie po ten przepis, będący pewnym urozmaiceniem. Przygotowane w ten sposób kotlety są kruche i soczyste.

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu
  • Ciasto:
  • 1/4 l wody
  • 2 żółtka
  • 25 dag mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 białka (piana)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić na równem niezbyt grube kotlety. Rozbić je i posolić
  • Przygotować ciasto: wodę i żółtka rozbić, dodać olej i mąkę, wymieszać starannie, żeby nie było grudek. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i wymieszać
  • Kotlety zanurzać w cieście i od razu kłaśc napatelni z mocno rozgrzanym tłuszczem. Najpierw smażyć na silnym ogniu, a potem zmniejszyć płomień i dosmażyć.