Schab po japońsku: kotlet schabowy tonkatsu dla każdego

Tonkatsu czyli schabowy po japońsku
Autor: Shutterstock Tonkatsu, to dobrze nam znany schabowy skąpany w aromatycznych przyprawach kuchni japońskiej.
łatwy
30 min
4

Schabowy po japońsku, czyli tonkatsu, to panierowany i smażony kotlet. Danie idealnie dla mięsożerców: aromatyczny, soczysty schab okryty chrupiącą panierką. Schabowe w stylu tonktastu doskonale urozmaicą rodzinny obiad. Sprawdź koniecznie przepis na schab po japońsku.

Tonkatsu - schab po japońsku

Oryginalny tonkatsu to tradycyjny japoński kotlet przygotowywany ze schabu, panierowany w panko i smażony w głębokim tłuszczu. Jego poprzednikiem był katsuretu czyli kotlet przygotowywany w dokładnie ten sam sposób, ale z mięsa wołowego. Wersja wieprzowa po raz pierwszy zagościła na stołach w tokijskiej restauracji Rengatei pod koniec XIX w.

Jak przygotować najlepsze kotlety tonkatsu?

Podany poniżej przepis jest nieco spolszczony i delikatnie odtłuszczony, ale jeśli nie zależy Ci na ograniczeniu kalorii czy zawartości tłuszczu, a za to chcesz mieć najlepsze tonkatsu na świecie skorzystaj z kilku tipów:

użyj panierki panko - to specjalny rodzaj panierki, której "płatki" są znacznie większe od bułki tartej, ma także lżejsza strukturę, dzięki czemu uzyskuje się idealną chrupką panierkę. Panierkę panko można kupić niemal w każdym markecie lub przygotować w domu. Przepis znajdziecie w artykule: Panko - zastosowanie kulinarne japońskiej panierki.

  • mięso powinno być jak najlepszej jakości; należy je też delikatnie rozbić, aby uzyskać idealną konsystencję, ale nie podziurawić. 
  • panko warto delikatnie zwilżyć przed panierowaniem kotletów, pamiętając żeby jej całkowicie nie zamoczyć, najlepiej zrobić to spryskiwaczem z przegotowaną wodą.
  • idealne tonkatsu smaży się w głębokim tłuszczu. Najlepiej zrobić to w dwóch etapach. Włożyć przygotowane kotlety do tłuszczu i usmaży, wyjąć, osączyć z tłuszczu i pozostawić na kilka minut by mięso doszło. Następnie ponownie zanurzyć w rozgrzanym tłuszczu, aby panierka uzyskała idealna chrupkość.

Jak przygotować tonkatsu o mniejszej zawartości tłuszczu?

Jeśli nie przepadasz za smażonym mięsem lub pilnujesz kaloryczności zjadanych produktów spróbuj upiec tonkatsu w piekarniku. Wychodzi smaczne i chrupiące, a nie tak tłuste, jak przygotowane tradycyjną metodą.

Przepis na schab po japońsku czyli kotlet tonkatsu

SKŁADNIKI

  • 70 dag schabu wieprzowego, środkowego
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2-3 łyżki wina Mirin
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 
  • 1 jajko
  • mąka i bułka tarta do panierowania
  • 3-4 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić na 8 plastrów, każdy lekko zbić tłuczkiem z obu stron. 
  • Przygotować marynatę: wymieszać keczup, sos sojowy, wino Mirin, imbir i przyprawę uniwersalną. Kotlety pokryć marynatą z obu stron. Okryć folią i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
  • Jajko rozkłócić z 2 łyżkami wody. Kotlety wyjąć pół godziny przed smażeniem z lodówki. Oskrobać je z marynaty. Marynatę zachować.
  • Kotlety panierować kolejno w mące, jajku, bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  • Na drugą patelnię zlać marynatę i zagotować. Gdy płyn ulegnie redukcji i sos zamieni się w gęsty syrop, zdjąć z ognia.
  • Gotowe kotlety podawać z sosem i surówką z kapusty pekińskiej lub kiszoną rzodkwią - kimchi
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej