Schab po japońsku: kotlet schabowy tonkatsu dla każdego
Schabowy po japońsku, czyli tonkatsu, to panierowany i smażony kotlet. Danie idealnie dla mięsożerców: aromatyczny, soczysty schab okryty chrupiącą panierką. Schabowe w stylu tonktastu doskonale urozmaicą rodzinny obiad. Sprawdź koniecznie przepis na schab po japońsku.
Tonkatsu - schab po japońsku
Oryginalny tonkatsu to tradycyjny japoński kotlet przygotowywany ze schabu, panierowany w panko i smażony w głębokim tłuszczu. Jego poprzednikiem był katsuretu czyli kotlet przygotowywany w dokładnie ten sam sposób, ale z mięsa wołowego. Wersja wieprzowa po raz pierwszy zagościła na stołach w tokijskiej restauracji Rengatei pod koniec XIX w.
Jak przygotować najlepsze kotlety tonkatsu?
Podany poniżej przepis jest nieco spolszczony i delikatnie odtłuszczony, ale jeśli nie zależy Ci na ograniczeniu kalorii czy zawartości tłuszczu, a za to chcesz mieć najlepsze tonkatsu na świecie skorzystaj z kilku tipów:
użyj panierki panko - to specjalny rodzaj panierki, której "płatki" są znacznie większe od bułki tartej, ma także lżejsza strukturę, dzięki czemu uzyskuje się idealną chrupką panierkę. Panierkę panko można kupić niemal w każdym markecie lub przygotować w domu. Przepis znajdziecie w artykule: Panko - zastosowanie kulinarne japońskiej panierki.
- mięso powinno być jak najlepszej jakości; należy je też delikatnie rozbić, aby uzyskać idealną konsystencję, ale nie podziurawić.
- panko warto delikatnie zwilżyć przed panierowaniem kotletów, pamiętając żeby jej całkowicie nie zamoczyć, najlepiej zrobić to spryskiwaczem z przegotowaną wodą.
- idealne tonkatsu smaży się w głębokim tłuszczu. Najlepiej zrobić to w dwóch etapach. Włożyć przygotowane kotlety do tłuszczu i usmaży, wyjąć, osączyć z tłuszczu i pozostawić na kilka minut by mięso doszło. Następnie ponownie zanurzyć w rozgrzanym tłuszczu, aby panierka uzyskała idealna chrupkość.
Jak przygotować tonkatsu o mniejszej zawartości tłuszczu?
Jeśli nie przepadasz za smażonym mięsem lub pilnujesz kaloryczności zjadanych produktów spróbuj upiec tonkatsu w piekarniku. Wychodzi smaczne i chrupiące, a nie tak tłuste, jak przygotowane tradycyjną metodą.
Przepis na schab po japońsku czyli kotlet tonkatsu
SKŁADNIKI
- 70 dag schabu wieprzowego, środkowego
- 3 łyżki keczupu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2-3 łyżki wina Mirin
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1 jajko
- mąka i bułka tarta do panierowania
- 3-4 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić na 8 plastrów, każdy lekko zbić tłuczkiem z obu stron.
- Przygotować marynatę: wymieszać keczup, sos sojowy, wino Mirin, imbir i przyprawę uniwersalną. Kotlety pokryć marynatą z obu stron. Okryć folią i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
- Jajko rozkłócić z 2 łyżkami wody. Kotlety wyjąć pół godziny przed smażeniem z lodówki. Oskrobać je z marynaty. Marynatę zachować.
- Kotlety panierować kolejno w mące, jajku, bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
- Na drugą patelnię zlać marynatę i zagotować. Gdy płyn ulegnie redukcji i sos zamieni się w gęsty syrop, zdjąć z ognia.
- Gotowe kotlety podawać z sosem i surówką z kapusty pekińskiej lub kiszoną rzodkwią - kimchi