Kiszenie rzepy po koreańsku: kimchi z rzepy lub rzodkwi

2021-03-29
Kiszenie rzepy po koreańsku: kimchi z rzepy lub rzodkwi
Autor: pixabay.com Rzepa ma mnóstwo drogocennych dla naszego organizmu właściwości i wartości odżywczych.
łatwy
40 min
4

Kimchi (czyt. kim-czi) to tradycyjna koreańska kiszonka. W Korei zazwyczaj kisi się rzepę (czarną lub białą) albo rzodkiew japońską. Ta pikantna kiszonka pełna jest dobroczynnych probiotyków (bakterii kwasu mlekowego) oraz witamin. Rzepa w kuchni azjatyckiej ceniona jest za swoje właściwości i wartości odżywcze. Rzepa zawiera sporo witaminy C oraz witamin z grupy B. Jest także cennym źródłem pierwiastków śladowych. Ponadto rzepa reguluje pracę układu trawiennego. Ma silne działanie żółciotwórcze. Tradycyjna medycyna Wschodu przypisuje jej działanie wzmacniające i odmładzające. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg czarnej lub białej rzepy albo białej, długiej rzodkwi japońskiej
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 1 duży pęczek szczypioru razem z cebulką
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sproszkowanego chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rzepę kroimy w kostkę wielkości kkaktugi, czyli kostki do gry.
  • Rzepę solimy i cukrzymy, odstawiamy na godzinę, aby puściła sok.
  • Po godzinie odsączamy rzepę, sok zachowujemy.
  • Do odsączonej rzepy dodajemy zmiażdżony czosnek, starty imbir, posiekany szczypior, sproszkowane chili, sos sojowy oraz pół szklanki soków z rzepy.
  • Dłońmi w gumowych rękawiczkach mieszamy rzepę z przyprawami.
  • Rzepę upychamy do słoików, lekko ubijając, aby nie było powietrza między warzywami. Naczynie zamykamy.
  • Kimchi z rzepy gotowe jest po kiszeniu przez 2 doby w temperaturze pokojowej.
  • Potem należy kimchi z rzepy przechowywać w lodówce.