Keczup domowej roboty na ostro: przepis na ketchup pikantny

keczup-domowej-roboty-na-ostro.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pikantny keczup z chili bardzo łatwo przygotować w domu - bez konserwantów i chemicznych ulepszaczy
łatwy
45 min
4

Pomidory są niezwykle zdrowe zarówno na surowo, jak i przetworzone - np. jako domowy keczup. Mają co prawda mniej witamin, za to znacznie więcej likopenu – barwnika o antyrakowym działaniu. Warto więc przygotować keczup domowej roboty. Podajemy przepis na ketchup pikantny.

SKŁADNIKI

  • 2 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1,5 łyżeczki ostrej musztardy (np. rosyjskiej)
  • 1,5 łyżeczki przyprawy chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekać.
  • Do rondla wlać wino, rozpuścić w nim cukier z musztardą i chili, włożyć rozdrobnione jarzyny, gotować na małym ogniu pół godziny.
  • Sos wystudzić, przetrzeć przez sitko, znowu zagotować.
  • Gotowy keczup przełożyć do suchych, gorących, wysterylizowanych w piekarniku słoiczków. Zamknąć i pasteryzować 10 minut w temperaturze 100 st.
Dagmara Kijanowska
więcej