Keczup domowej roboty na ostro: przepis na ketchup pikantny
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Pomidory są niezwykle zdrowe zarówno na surowo, jak i przetworzone - np. jako domowy keczup. Mają co prawda mniej witamin, za to znacznie więcej likopenu – barwnika o antyrakowym działaniu. Warto więc przygotować keczup domowej roboty. Podajemy przepis na ketchup pikantny.
SKŁADNIKI
- 2 kg pomidorów
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1,5 łyżeczki ostrej musztardy (np. rosyjskiej)
- 1,5 łyżeczki przyprawy chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać.
- Do rondla wlać wino, rozpuścić w nim cukier z musztardą i chili, włożyć rozdrobnione jarzyny, gotować na małym ogniu pół godziny.
- Sos wystudzić, przetrzeć przez sitko, znowu zagotować.
- Gotowy keczup przełożyć do suchych, gorących, wysterylizowanych w piekarniku słoiczków. Zamknąć i pasteryzować 10 minut w temperaturze 100 st.