Soczyste schabowe w chrupiącej panierce z ziemniaków i parmezanu

Soczyste schabowe z panierce z ziemniaków i parmezanu
Autor: Shutterstock Doskonałe kotlety chrupiące z wierzchu i soczyste w środku
łatwy
30 min
4

Soczyste schabowe w chrupiącej panierce z ziemniaków i parmezanu szybko podbiją podniebienia domowników. Tak przygotowane kotlety schabowe będą miłą odmianą dla tradycyjnego podania schaboszczaka. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety schabowe, wycięte ze schabu środkowego
  • 4 ziemniaki
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka szałwii suszonej
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety zbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć, oprószyć roztartą w dłoniach szałwią, odstawić na 20 minut.
  • Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o większych oczkach na strużyny.
  • Do ziemniaków dodać mąkę, parmezan i rozkłócone jajko, wymieszać. 
  • Kotlety pokryć panierką ziemniaczaną z obu stron, panierkę docisnąć dłonią.
  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Gdy smaży się jedna strona kotleta, dołożyć panierki na wierzch. 
  • Podawać z tłuczonymi ziemniakami i sałatkami ze świeżych warzyw.