Wołowina po mongolsku - oryginalne danie za nieduże pieniądze

Wołowina po  mongolsku - oryginalne danie za nieduże pieniądze
Autor: Shutterstock Do przygotowania wołowiny po mongolsku możesz wykorzystać kawałki wołowiny gulaszowej
łatwy
35 min
4

Wołowina po mongolsku to łatwe do przygotowania danie, ze składników dostępnych w każdym supermarkecie.  Wołowina z orientalnym twistem smakuje wybornie, podana z gotowanym ryżem

SKŁADNIKI

  • 1 kg wołowego mięsa na gulasz, pokrojonego w cienkie paski
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki oleju
  • pół pęczka szczypiorku
  • 3 papryki, pokrojone w paski
  • 1 duża cebula pokrojona na ćwiartki i w plasterki
  • Marynata:
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku (lub podwójna ilość, jeśli używasz świeżego startego imbiru)
  • 4-5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sosu Sriracha (lub więcej dla pożądanej ostrości)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do torebki strunowej wsyp 1/2 szklanki mąki kukurydzianej i dodaj wołowinę pokrojoną w paski, zamknij torebkę i wstrząśnij, aby mięso zostało w pełni i równomiernie pokryte mąką kukurydzianą.
  • Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu i dodaj tyle oleju, aby pokryć jej spód. Następnie dodaj 3 pokrojone papryki i smaż przez około 3-4 minuty, często mieszając. Jak tylko papryki lekko się zrumienią, wyjmij je do osobnej miski łyżką cedzakową.
  • Na patelnię wrzuć cebulę i podsmaż przez około 3-4 minuty, do leciutkiego zrumienienia. Wyjmij cebulę łyżką cedzakową do miski z papryką, pozostawiając olej.
  • Na patelnię wlej resztę oleju i dodaj kawałki wołowiny, strząsając z nich nadmiar mąki kukurydzianej. Smaż partiami przez około 1 minutę z każdej strony. Usmażoną wołowinę przekładaj do osobnej miski. Nie przepełniaj patelni, bo mięso musi być podsmażone, a nie duszone we własnym sosie. W razie potrzeby dolej oleju.
  • Po zakończeniu smażenia mięsa, z patelni usuń olej, pozostawiając przyklejone kawałki wołowiny.
  • Wlej na patelnię 1/2 szklanki sosu sojowego, 1/2 szklanki wody, dodaj 1/2 szklanki brązowego cukru, 2 łyżeczki proszku imbirowego i 4 ząbki mielonego czosnku. Zagotuj całość zeskrobując kawałki z dna patelni. Gotuj około 1-2 minuty, aby zredukować sos. Następnie dodaj sos Sriracha.
  • Dodaj wołowinę z powrotem do sosu i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, co powinno zagęścić sos. Następnie dodaj paprykę, cebulę i pokrojony szczypioreki, smaż mieszając, aby się podgrzały i od razu podawaj.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej