Wołowina po mongolsku - oryginalne danie za nieduże pieniądze
2022-09-29
łatwy
35 min
4
Wołowina po mongolsku to łatwe do przygotowania danie, ze składników dostępnych w każdym supermarkecie. Wołowina z orientalnym twistem smakuje wybornie, podana z gotowanym ryżem
SKŁADNIKI
- 1 kg wołowego mięsa na gulasz, pokrojonego w cienkie paski
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki oleju
- pół pęczka szczypiorku
- 3 papryki, pokrojone w paski
- 1 duża cebula pokrojona na ćwiartki i w plasterki
- Marynata:
- 2 łyżeczki imbiru w proszku (lub podwójna ilość, jeśli używasz świeżego startego imbiru)
- 4-5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka sosu Sriracha (lub więcej dla pożądanej ostrości)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do torebki strunowej wsyp 1/2 szklanki mąki kukurydzianej i dodaj wołowinę pokrojoną w paski, zamknij torebkę i wstrząśnij, aby mięso zostało w pełni i równomiernie pokryte mąką kukurydzianą.
- Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu i dodaj tyle oleju, aby pokryć jej spód. Następnie dodaj 3 pokrojone papryki i smaż przez około 3-4 minuty, często mieszając. Jak tylko papryki lekko się zrumienią, wyjmij je do osobnej miski łyżką cedzakową.
- Na patelnię wrzuć cebulę i podsmaż przez około 3-4 minuty, do leciutkiego zrumienienia. Wyjmij cebulę łyżką cedzakową do miski z papryką, pozostawiając olej.
- Na patelnię wlej resztę oleju i dodaj kawałki wołowiny, strząsając z nich nadmiar mąki kukurydzianej. Smaż partiami przez około 1 minutę z każdej strony. Usmażoną wołowinę przekładaj do osobnej miski. Nie przepełniaj patelni, bo mięso musi być podsmażone, a nie duszone we własnym sosie. W razie potrzeby dolej oleju.
- Po zakończeniu smażenia mięsa, z patelni usuń olej, pozostawiając przyklejone kawałki wołowiny.
- Wlej na patelnię 1/2 szklanki sosu sojowego, 1/2 szklanki wody, dodaj 1/2 szklanki brązowego cukru, 2 łyżeczki proszku imbirowego i 4 ząbki mielonego czosnku. Zagotuj całość zeskrobując kawałki z dna patelni. Gotuj około 1-2 minuty, aby zredukować sos. Następnie dodaj sos Sriracha.
- Dodaj wołowinę z powrotem do sosu i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, co powinno zagęścić sos. Następnie dodaj paprykę, cebulę i pokrojony szczypioreki, smaż mieszając, aby się podgrzały i od razu podawaj.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?