Kotlety schabowe duszone w sosie barbecue
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Kotlety schabowe duszone w sosie barbecue to świetne danie obiadowe dla całej rodziny. Dymny, słodkawy sos i wieprzowina to duet doskonały. Jeśli lubicie bardziej kwaśny sos, wystarczy dodać więcej keczupu, a mniej dżemu. Niewielka ilość wędzonego boczku doda zapach i aromat dymu. Proste w przygotowaniu efektowne schabowe w sosie BBQ
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- 4 kotlety ze schabu środkowego z kością
- sól i pieprz do smaku
- olej lub smalec do smażenia
- 50 g wędzonego boczku
- 100 ml soku jabłkowego
- 3 łyżki keczupu
- 3 łyżki dżemu śliwkowego
- 1 łyżeczka tabasco
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety lekko rozklepać. Oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
- Boczek pokroić w kostkę i dodać pod koniec smażenia.
- Na patelnię wlać sok jabłkowy, dodać keczup i dżem. Doprawić tabasco i sproszkowanymi przyprawami.
- Dusić całość 20 minut.
- Podawać z pieczonymi ziemniakami, kaszą lub ryżem.