Kotlety schabowe z grzankami i pomidorami
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Kotlety schabowe upieczone z soczystą, pomidorową salsą i chrupiącymi grzankami to pomysł na pyszny obiad, którym zaskoczysz domowników. Ta mała odskocznia od tradycyjnych schabowych w panierce z pewnością ucieszy całą rodzinę.
SKŁADNIKI
- 4 duże kotlety schabowe z kością
- 4 kromki białego chleba
- 400 g pomidorów
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki masła
- olej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Chleb pokrój w małą kostkę. Pomidory umyj, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę.
- Mięso delikatnie rozbij, oprósz solą i pieprzem.
- Na rozgrzanym maśle podsmaż chleb na złoto, odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Grzanki wymieszaj z pomidorami i oregano, dopraw solą i pieprzem.
- Kotlety obsmaż na rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
- Na każdym kotlecie ułóż grzanki z pomidorami. Piecz 15 minut w temp. 180 st. C.