Kotlety schabowe z grzankami i pomidorami

2021-03-29
Kotlety schabowe z grzankami i pomidorami
Autor: Shutterstock Kotlety schabowe z grzankami i pomidorami są pyszne i łatwe w przygotowaniu.
łatwy
50 min
4

Kotlety schabowe upieczone z soczystą, pomidorową salsą i chrupiącymi grzankami to pomysł na pyszny obiad, którym zaskoczysz domowników. Ta mała odskocznia od tradycyjnych schabowych w panierce z pewnością ucieszy całą rodzinę.

SKŁADNIKI

  • 4 duże kotlety schabowe z kością
  • 4 kromki białego chleba
  • 400 g pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • sól i pieprz
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Chleb pokrój w małą kostkę. Pomidory umyj, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę.
  • Mięso delikatnie rozbij, oprósz solą i pieprzem.
  • Na rozgrzanym maśle podsmaż chleb na złoto, odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Grzanki wymieszaj z pomidorami i oregano, dopraw solą i pieprzem.
  • Kotlety obsmaż na rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
  • Na każdym kotlecie ułóż grzanki z pomidorami. Piecz 15 minut w temp. 180 st. C.