Łatwe schabowe z brązowym cukrem z piekarnika, patelni lub grilla. Soczyste kotlety bez panierki

Łatwe schabowe z brązowym cukrem z piekarnika, patelni lub grilla
Autor: Shutterstock Doskonałe schabowe - soczyste i pikantne
łatwy
20 min
4

Schabowe z brązowym cukrem to łatwy przepis na idealnie soczyste kotlety z piekarnika, patelni lub grilla. Mięso przygotowuje się bez panierki, ale dzięki zamknięciu go w skorupce ze skarmelizowanego cukru, nie wysycha ono nadmiernie i zatrzymuje wewnątrz cały smak aromat. Świetnie smakuj z pieczonymi ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw.

SKŁADNIKI

  • 4 kolety wycięte ze schabu środkowego
  • 4 łyżki brązowego cukru trzcinowego, demerara
  • 1 łyżeczki sproszkowanego chili lub innej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W głębokim talerzu wymieszaj brązowy cukier z chili, czosnkiem, solą i pieprzem.
  • Kotlety obtocz w przyprawie z obu stron.
  • W piekarniku: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na patelni, którą można wstawić do piekarnika, rozgrzej odrobinę oleju. Smaż kotlety po 2 minuty z każdej strony do zrumienienia. Wstaw kotlety razem z patelnią do piekarnika na 10-15 minut w zależności od ich grubości. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 3 minuty.
  • Z patelni: Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Smaż kotlety na średnim ogniu, po 5-7 minut z każdej strony. Odstaw na 3 minuty, aby wchłonęły soki.
  • Z grilla: Rozgrzej grill do średniego stopnia. Grilluj kotlety po 5-7 minut z każdej strony. Odstaw na 3 minuty i dopiero podawaj.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej