Ziołowe kotlety schabowe: przepis na schab z szałwią

2021-03-29
Ziołowe kotlety schabowe: przepis na schab z szałwią
Autor: Shutterstock Ziołowe kotlety schabowe to danie idealne na rodzinny obiad.
łatwy
40 min
4

Ziołowe kotlety schabowe to wyborny przepis na schab z szałwią, popularny na południu Europy. Szałwia nadaje mięsu wieprzowemu, a szczególnie schabowi innego, pełniejszego wymiaru smaku. Warto spróbować sprawdzonego przepisu na ziołowe kotlety schabowe i podać tak przyrządzoną wieprzowinę na rodzinny obiad. 

SKŁADNIKI

  • ok. 50 dag schabu wieprzowego lub 4 grube kotlety
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • skórka otarta z połowy cytryny lub pieprz cytrynowy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju lub smalcu
  • 2 łyżki wytrawnego wina
  • 2-3 cebule
  • 2 jabłka
  • kilka listków świeżej szałwii (niekoniecznie)
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drobno posiekany (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek utrzeć z szałwią, tymiankiem, pieprzem i skórką z cytryny, wymieszać z 1 łyżką oleju i sokiem z cytryny. 
  • Mięso pokroić na 4 plastry, lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć przygotowaną pastą ziołową, kotlety ułożyć jedne na drugim, przykryć folią i wstawić na 1-2 godzin do lodówki. 
  • Cebulę pokroić w piórka (wzdłuż osi). Jabłka pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne.
  • Wyjąć kotlety na pół godziny przed smażeniem. Posolić, obtoczyć w mące, usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Na tłuszczu, jaki pozostał na patelni zeszklić cebulę, wlać wino, dokładnie wymieszać, zagotować, dodać jabłka, posolić i popieprzyć, ponownie zagotować. Zawartość patelni wylać na kotlety, wstawić do piekarnika na 10-15 minut. 
  • Podawać z młodymi ziemniakami lub makaronem.