Ziołowe kotlety schabowe: przepis na schab z szałwią
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Ziołowe kotlety schabowe to wyborny przepis na schab z szałwią, popularny na południu Europy. Szałwia nadaje mięsu wieprzowemu, a szczególnie schabowi innego, pełniejszego wymiaru smaku. Warto spróbować sprawdzonego przepisu na ziołowe kotlety schabowe i podać tak przyrządzoną wieprzowinę na rodzinny obiad.
SKŁADNIKI
- ok. 50 dag schabu wieprzowego lub 4 grube kotlety
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej szałwii
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- skórka otarta z połowy cytryny lub pieprz cytrynowy
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju lub smalcu
- 2 łyżki wytrawnego wina
- 2-3 cebule
- 2 jabłka
- kilka listków świeżej szałwii (niekoniecznie)
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drobno posiekany (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek utrzeć z szałwią, tymiankiem, pieprzem i skórką z cytryny, wymieszać z 1 łyżką oleju i sokiem z cytryny.
- Mięso pokroić na 4 plastry, lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć przygotowaną pastą ziołową, kotlety ułożyć jedne na drugim, przykryć folią i wstawić na 1-2 godzin do lodówki.
- Cebulę pokroić w piórka (wzdłuż osi). Jabłka pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne.
- Wyjąć kotlety na pół godziny przed smażeniem. Posolić, obtoczyć w mące, usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Na tłuszczu, jaki pozostał na patelni zeszklić cebulę, wlać wino, dokładnie wymieszać, zagotować, dodać jabłka, posolić i popieprzyć, ponownie zagotować. Zawartość patelni wylać na kotlety, wstawić do piekarnika na 10-15 minut.
- Podawać z młodymi ziemniakami lub makaronem.