Schab z czerwoną kapustą i tokajem - wystrzałowy przepis na schab!

2021-03-29
Schab z czerwoną kapustą i tokajem - wystrzałowy przepis na schab!
Autor: Shutterstock Kotlety schabowe duszone w sosie z tokajem doskonale smakują z kapustą czerwoną na ciepło.
łatwy
0 min
4

Przepis na ten przepyszny schab z czerwoną kapustą i tokajem na pewno ma węgierski rodowód. Tak przyrządzony schab rozpływa się w ustach i kusi winnym aromatem, a kapusta stanowi doskonałe uzupełnienie jego  wyśmienitego smaku.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 10 kotletów schabowych
  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 25 dag winnych jabłek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • kopiasta łyżka mąki
  • 10 dag  smalcu
  • 6 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 szklanka tokaju
  • 25 dag winogron
  • 2 łyżki masła
  • ocet winny
  • sól
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety rozbić, posolić, obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron na połowie smalcu. Przełożyć do garnka.
  • Na pozostałym smalcu przesmażyć lekko przecier pomidorowy, dodać mąkę, zrumienić rozprowadzić szklanką wody z winem (pół na pół), zagotować i tak przygotowanym sosem zalać kotlety. Dusić je pod przykryciem do miękkości.
  • W rondlu podsmażyć wędzony boczek pokrojony w kostkę, dodać cebulę pokrojoną w półplasterki i trochę cukru. Zrumienić cebulę na jasnozłoty kolor, podlać pozostałym winem i wodą. Dodać poszatkowaną kapustę, posolić i dusić pod przykryciem, aż będzie półmiękka.
  • Dodać jabłka pokrojone w półplasterki, dusić do miękkości, doprawiając octem i cukrem do smaku.
  • Na patelni rozgrzać masło, zrumienić na nim winogrona.
  • Na półmisku ułożyć kotlety, polać gorącym sosem, udekorować winogronami. Podawać z duszoną kapustą.