Schab z czerwoną kapustą i tokajem - wystrzałowy przepis na schab!
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Przepis na ten przepyszny schab z czerwoną kapustą i tokajem na pewno ma węgierski rodowód. Tak przyrządzony schab rozpływa się w ustach i kusi winnym aromatem, a kapusta stanowi doskonałe uzupełnienie jego wyśmienitego smaku.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 10 kotletów schabowych
- 1 kg czerwonej kapusty
- 25 dag winnych jabłek
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- kopiasta łyżka mąki
- 10 dag smalcu
- 6 dag wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1 szklanka tokaju
- 25 dag winogron
- 2 łyżki masła
- ocet winny
- sól
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety rozbić, posolić, obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron na połowie smalcu. Przełożyć do garnka.
- Na pozostałym smalcu przesmażyć lekko przecier pomidorowy, dodać mąkę, zrumienić rozprowadzić szklanką wody z winem (pół na pół), zagotować i tak przygotowanym sosem zalać kotlety. Dusić je pod przykryciem do miękkości.
- W rondlu podsmażyć wędzony boczek pokrojony w kostkę, dodać cebulę pokrojoną w półplasterki i trochę cukru. Zrumienić cebulę na jasnozłoty kolor, podlać pozostałym winem i wodą. Dodać poszatkowaną kapustę, posolić i dusić pod przykryciem, aż będzie półmiękka.
- Dodać jabłka pokrojone w półplasterki, dusić do miękkości, doprawiając octem i cukrem do smaku.
- Na patelni rozgrzać masło, zrumienić na nim winogrona.
- Na półmisku ułożyć kotlety, polać gorącym sosem, udekorować winogronami. Podawać z duszoną kapustą.