Schab na dziko podbije każde podniebienie. Genialny przepis na marynowane kotlety schabowe

W czym zamarynować kotlety schabowe przed smażeniem? Wiele osób w ogóle nie uznaje marynowania plastrów schabu przeznaczonych na kotlety. Szkoda, ponieważ wystarczy tylko kilka składników, aby domowe schabowy wznieść na wyższy poziom. Przepis nie jest trudny, a efekt końcowy zachwyca smakiem i aromatem. Zobaczcie, jak zrobić kotlety schabowe na dziko w pysznej marynacie.
W czym marynować mięso na kotlety schabowe?
Tradycyjne kotlety schabowe przygotowuje się z kilku składników. W tym przepisie zanim plastry schabu trafią na patelnię, należy odpowiednio je zamarynować. Dzięki temu nabiorą jeszcze lepszego smaku i apetycznego aromatu, ale i staną się miękkie. Taka marynata do kotletów schabowych jest łatwa i szybka. Wszystkie składniki są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok. Jeżeli gotujecie w domu, na pewno macie je w lodówce.
W czym zamarynować kotlety schabowe przed smażeniem? Lista składników, które niezbędne są do przygotowania marynaty do kotletów schabowych, jest krótka. Znalazły się na niej takie produkty jak:
- ketchup
- musztarda
- czosnek
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, majeranek
Jak marynować kotlety schabowe?
Przepis na marynowane kotlety schabowe na dziko nie jest trudny. Przygotowanie takich kotletów schabowych na rodzinny obiad nie wymaga też długiego czasu. Warto jednak pamiętać, że schab powinien spędzić w marynacie przynajmniej dwie godziny. Można też przygotować go dzień wcześniej i wstawić do lodówki na całą noc.
Jak więc zrobić znakomite marynowane kotlety ze schabu wieprzowego na rodzinny obiad? Z tym przepisem jest to łatwe i zawsze się udaje.
- 1. krok – rozbicie i doprawienie plastrów schabu
- 2. krok – przygotowanie marynaty i zamarynowanie schabu
- 3. krok – panierowanie schabu w mące, jajku i bułce tartej
- 4. krok – usmażenie kotletów schabowych na patelni
Z czym podawać marynowane kotlety schabowe?
Pełne smaku i aromatu marynowane kotlety schabowe to danie, które sprawdzi się zawsze i smakuje każdemu. To doskonały pomysł na rodzinny obiad. Aby posiłek był jeszcze smaczniejszy i bardziej sycący, warto podać je z ziemniakami – gotowanymi, pieczonymi lub z frytkami. Idealnie sprawdzą się warzywa na ciepło jak marchewka z groszkiem, zasmażane buraczki czy fasolka szparagowa. Obiad urozmaicą także domowe surówki z kapusty kiszonej, marchewki czy mizeria.
SKŁADNIKI
- Kotlety:
- 4 plastry schabu bez kości
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
marynata:- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć ketchup i musztardę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić majerankiem. Wymieszać, aż składniki się połączą.
- Schab rozbić na cienkie kotlety. Doprawić solą i pieprzem z obu stron.
- Mięso przełożyć do miski z marynatą i dokładnie natrzeć kotlety. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Na płaski talerz przesypać mąkę, na drugi bułkę tartą. Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem.
- Kotlety wyjąć z marynaty i obtoczyć w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety schabowe z obu stron po około 4 minuty, aż staną się złote. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad z ziemniakami i surówką.