Fasolka szparagowa ze zdrową zasmażką. Zamiast bułki tartej dodaj ten tani składnik
Fasolka szparagowa podana z zasmażką z bułki tartej i masła to klasyk polskiej kuchni. Dzięki prostemu trikowi można zrobić pyszną, zdrową i mniej kaloryczną zasmażkę, które podkręci smak gotowanej fasolki szparagowej. Dzięki niemu nawet będąc na diecie, można zajadać się tym pysznym przysmakiem. Dowiedzcie się, jak zrobić zdrową zasmażkę bez bułki tartej.
Spis treści
- Fasolka szparagowa z zasmażką
- Co do fasolki zamiast bułki tartej?
- Jak zrobić zasmażkę z płatków owsianych?
- Jak podawać fasolkę szparagową z zasmażką z płatków owsianych?
Fasolka szparagowa z zasmażką
Zielona lub żółta fasolka szparagowa jest pyszna i zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Strączkowe warzywo można przyrządzać na różne sposoby, ale najpopularniejszym przepisem jest fasolka szparagowa z zasmażką. Dodatek bułki tartej i masła sprawia, że fasolka smakuje wybornie. Niestety danie jest wysokokaloryczne i nie każdy może zajadać się nim do woli. Istnieje jednak prosty sposób, aby zrobić pyszną, lekką i wartościową zasmażkę, która sprawi, że strączki będą smaczniejsze i bardziej chrupiące.
Co do fasolki zamiast bułki tartej?
Zastanawiacie się, jak zrobić zdrową zasmażkę? Zamiast bułki tartej, która jest podstawowym składnikiem zasmażki, można wykorzystać bardzo drobno zmielone płatki owsiane. To zdrowy zamiennik, który nie tylko pozwoli zmniejszyć kaloryczność dania z fasolką szparagową. Zasmażka z płatków owsianych nie jest podatna na wchłanianie tłuszczu z patelni. Jest bardziej chrupiąca i trudniej się przypala. To dobre źródło błonnika, który korzystnie działa na układ trawienny i zmniejsza chęć na podjadanie.
Jak zrobić zasmażkę z płatków owsianych?
Przygotowanie domowej zasmażki z płatów owsianych nie jest skomplikowane. Pierwszym krokiem jest zmielenie płatków osianych. Najprościej i najszybciej można to zrobić za pomocą zwykłego młynka do kawy. Sprawdzi się także blender. Płatki owsiane powinny być zmielone dość drobno, ale nie na mąkę. Kolejnym krokiem jest zrobienie zasmażki. Zmielone płatki podsmaża się na patelni, a następnie dodaje masło. Najlepsze do zasmażki będzie masło klarowane.
W jakich proporcjach zrobić zasmażkę z płatków owsianych i masła? Najlepszą opcją będzie zrobienie tego zdrowego dodatku do fasolki szparagowej w proporcji trzy do jednego. Trzy łyżki zmielonych płatków owsianych należy podsmażyć na patelni, a następnie dodać jedną łyżkę masła. Składniki trzeba cały czas mieszać, aby się nie przypaliły. Zasmażka jest gotowa, kiedy nabierze złotego koloru i stanie się chrupiąca.
Jak podawać fasolkę szparagową z zasmażką z płatków owsianych?
Zieloną lub żółtą fasolkę szparagową należy ugotować w osolonej wodzie lub na parze. Porcje nakłada się na talerze i uzupełnia zdrową zasmażką z płatków owsianych. Istnieje też innych sposób podawania fasolki szparagowej z zasmażką. Ugotowaną fasolkę należy przełożyć do garnka lub miski, dodać zasmażkę i wymieszać. Tak przyrządzona chrupiąca fasolka szparagowa może być samodzielnym daniem wegetariańskim lub dodatkiem do obiadu. Można serwować ją do potraw z grilla i podawać na kolację.
Zobacz galerię i poznaj łatwe przepis na przetwory z fasolki szparagowej.