Efektowne kotlety schabowe nadziewane jarmużem

Schabowe z jarmużem
Autor: Shutterstock Kotlety schabowe z jarmużem sprawdzą się podczas rodzinnego obiadu.
łatwy
45 min
4

Mięsko i surówka w jednym okraszone delikatnym serem. Kotlety schabowe nadziewane jarmużem i mozzarellą są smaczne, soczyste i łatwe do przygotowania. W sam raz na rodzinny obiad.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie jarmużu
  • 4 duże kotlety schabowe
  • 1 opakowanie mozzarelli w zalewie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso rozbić na cienkie plastry, przyprawić solą i pieprzem.
  • Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle, następnie dodać posiekany jarmuż.
  • Dusić 10 min, a pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posolić i popieprzyć.
  • Ser osączyć i pokroić w plastry. Jajko rozkłócić z odrobiną soli, mąkę wymieszać z płatkami.
  • Na każdy kotlet położyć trochę jarmużu i 2 plastry sera, zwinąć w roladkę, obtoczyć w jajku i p łatkach z mąką.
  • Włożyć na patelnie z dobrze rozgrzanym tłuszczem i zrumienić z każdej strony.
  • Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec 10 min w temperaturze 200 st.C.