Efektowne kotlety schabowe nadziewane jarmużem
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Mięsko i surówka w jednym okraszone delikatnym serem. Kotlety schabowe nadziewane jarmużem i mozzarellą są smaczne, soczyste i łatwe do przygotowania. W sam raz na rodzinny obiad.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie jarmużu
- 4 duże kotlety schabowe
- 1 opakowanie mozzarelli w zalewie
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 jajko
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso rozbić na cienkie plastry, przyprawić solą i pieprzem.
- Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle, następnie dodać posiekany jarmuż.
- Dusić 10 min, a pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posolić i popieprzyć.
- Ser osączyć i pokroić w plastry. Jajko rozkłócić z odrobiną soli, mąkę wymieszać z płatkami.
- Na każdy kotlet położyć trochę jarmużu i 2 plastry sera, zwinąć w roladkę, obtoczyć w jajku i p łatkach z mąką.
- Włożyć na patelnie z dobrze rozgrzanym tłuszczem i zrumienić z każdej strony.
- Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec 10 min w temperaturze 200 st.C.