Fenomenalne schabowe w sosie pieprzowym z piekarnika
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Schabowe w sosie pieprzowym z piekarnika to łatwy sposób na pyszne kotlety schabowe saute w sosie własny, choć doprawionym grubo mielonym pieprzem.
Na zaostrzenie apetytu przed obiadem warto podać kieliszek czegoś smakowitego. Przepisy na znakomite aperitify znajdziesz tutaj
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 6 kotletów schabowych
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1 kostka bulionu warzywnego, dobrej jakości
- 500 ml wody
- 100 ml białego wina (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki grubo zmielonego lub młotkowanego pieprzu czarnego
- sól do smaku
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso lekko zbić tłuczkiem, posolić i oprószyć pieprzem.
- Panierować w mące i smażyć z obu stron na rumiano na gorącym oleju.
- Obsmażone mięso przełożyć do naczynia do zapiekania.
- Na tej samej patelni, gdzie było smażone mięso, zeszklić pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany czosnek.
- Gdy cebula się zeszkli, dodać pozostały pieprz i 1 płaską łyżkę mąki, wymieszać.
- Wlać wino, zagotować, dodać kostkę bulionową rozpuszczoną w 0,5 l wody. Ponownie doprowadzić do wrzenia.
- Otrzymanym sosem zalać kotlety, przykryć folią aluminiową lub pokrywką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C. Piec przez 45 minut.
- Tuż przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby kotlety nieco się zrumieniły.
- Podawać z ziemniakami i gotowanymi jarzynami.