Fenomenalne schabowe w sosie pieprzowym z piekarnika

2021-03-29
Fenomenalne schabowe w sosie pieprzowym z piekarnika
Autor: Shutterstock Schabowe w sosie własnym to fenomenalny pomysł na obiad
łatwy
30 min
4

Schabowe w sosie pieprzowym z piekarnika to łatwy sposób na pyszne kotlety schabowe saute w sosie własny, choć doprawionym grubo mielonym pieprzem. 

 

Na zaostrzenie apetytu przed obiadem warto podać kieliszek czegoś smakowitego. Przepisy na znakomite aperitify znajdziesz tutaj

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 6 kotletów schabowych
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 kostka bulionu warzywnego, dobrej jakości
  • 500 ml wody
  • 100 ml białego wina (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki grubo zmielonego lub młotkowanego pieprzu czarnego
  • sól do smaku
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso lekko zbić tłuczkiem, posolić i oprószyć pieprzem.
  • Panierować w mące i smażyć z obu stron na rumiano na gorącym oleju.
  • Obsmażone mięso przełożyć do naczynia do zapiekania.
  • Na tej samej patelni, gdzie było smażone mięso, zeszklić pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany czosnek.
  • Gdy cebula się zeszkli, dodać pozostały pieprz i 1 płaską łyżkę mąki, wymieszać.
  • Wlać wino, zagotować, dodać kostkę bulionową rozpuszczoną w 0,5 l wody. Ponownie doprowadzić do wrzenia.
  • Otrzymanym sosem zalać kotlety, przykryć folią aluminiową lub pokrywką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C. Piec przez 45 minut.
  • Tuż przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby kotlety nieco się zrumieniły.
  • Podawać z ziemniakami i gotowanymi jarzynami.