Fenomenalne schabowe w sosie pieprzowym z piekarnika

2021-03-29 18:13

Schabowe w sosie pieprzowym z piekarnika to łatwy sposób na pyszne kotlety schabowe saute w sosie własny, choć doprawionym grubo mielonym pieprzem. 

Fenomenalne schabowe w sosie pieprzowym z piekarnika

i

Autor: Shutterstock Schabowe w sosie własnym to fenomenalny pomysł na obiad
łatwy
30 min
4

 

Na zaostrzenie apetytu przed obiadem warto podać kieliszek czegoś smakowitego. Przepisy na znakomite aperitify znajdziesz tutaj

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 6 kotletów schabowych
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 kostka bulionu warzywnego, dobrej jakości
  • 500 ml wody
  • 100 ml białego wina (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki grubo zmielonego lub młotkowanego pieprzu czarnego
  • sól do smaku
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso lekko zbić tłuczkiem, posolić i oprószyć pieprzem.
  • Panierować w mące i smażyć z obu stron na rumiano na gorącym oleju.
  • Obsmażone mięso przełożyć do naczynia do zapiekania.
  • Na tej samej patelni, gdzie było smażone mięso, zeszklić pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany czosnek.
  • Gdy cebula się zeszkli, dodać pozostały pieprz i 1 płaską łyżkę mąki, wymieszać.
  • Wlać wino, zagotować, dodać kostkę bulionową rozpuszczoną w 0,5 l wody. Ponownie doprowadzić do wrzenia.
  • Otrzymanym sosem zalać kotlety, przykryć folią aluminiową lub pokrywką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C. Piec przez 45 minut.
  • Tuż przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby kotlety nieco się zrumieniły.
  • Podawać z ziemniakami i gotowanymi jarzynami.