Schabowe z kością duszone w sosie cebulowym: najlepszy przepis na rodzinny obiad
2023-11-28
łatwy
30 min
4
Schabowe z kością duszone w sosie cebulowym to doskonały obiad dla całej rodziny. Soczyste mięso i pyszny cebulowy sos o głębokim smaku. Do tego wystarczą ziemniaki lub kasza i orzeźwiająca surówka z kiszonki.
SKŁADNIKI
- 2 żółte cebule obrane, pokrojone na pół i pokrojone w plastry w kształcie półksiężyca
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka oraz 4 łyżki bulionu wołowego
- 4 kotlety wieprzowe z kością o grubości około 1 - 1 ½ cala
- ½ łyżeczki soli koszernej
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ¼ łyżeczki czosnku w proszku
- 2 łyżki mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Roztop masło i olej na patelni na średnim ogniu.
- Przypraw obie strony kotletów wieprzowych solą, czarnym pieprzem, tymiankiem i proszkiem czosnkowym.
- Smaż kotlety wieprzowe, około 6-8 minut z każdej strony, na złoty kolor. Przenieś kotlety wieprzowe na talerz.
- Dodaj na patelnię pokrojoną cebulę i podsmaż 3-5 minut, aż będzie szklista. Dodaj 4 łyżki wywaru wołowego i kontynuuj gotowanie, od czasu do czasu mieszając, przez 12-15 minut, aż cebula będzie wyjątkowo delikatna i złocisto-brązowa.
- Cebulę posyp mąką. Podgrzewaj mieszając przez około minutę. Dodaj pozostałą 1 szklankę bulionu wołowego i często mieszaj, aż masa się zagotuje. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
- Ułóż kotlety wieprzowe z powrotem na patelni, polewając przygotowanym sosem wierzch kotletów. Duś jeszcze około 20 minut.
- Podawaj z gotowanymi ziemniakami, kaszą lub kluskami. Nie zapominając o soczystej surówce z kiszonek.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Więcej przepisów na schabowe, które koniecznie musisz wypróbować:
Kotlety schabowe według przepisu Magdy Gessler: moczone w mleku i cebuli
Soczyste schabowe w chrupiącej panierce z ziemniaków i parmezanu
Soczyste kotlety schabowe w sosie śmietanowo-pieczarkowym z piekarnika
Schabowe panierowane w płatkach owsianych - super chrupkie i pyszne
Oszukane schabowe z mięsa mielonego: sprytny przepis na panierowane kotlety wieprzowe