Schabowe z kością z piekarnika: przepis na soczyste kotlety

Schabowe z kością z piekarnika: przepis na soczyste kotlety
Autor: Shutterstock Do panierowanych schabowych pasuje zielona fasolka szparagowa
łatwy
20 min
4

Kotlety schabowe z kością są przepyszne. Mają więcej smaku od zwyczajnych schaboszczaków. Jednak smażenie kotletów ze schabu z kością to zapryskana kuchnia i swąd spalenizny w całym domu. Można sobie ułatwić życie i kotlety upiec. Tak przygotowane kotlety schabowe w niczym nie ustępują kotletom tradycyjnie smażony, a nawet zyskują, bo są mniej kaloryczne. 

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety schabowe z kością
  • sól i pieprz
  • pół szklanki tartej bułki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kolety wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczeniem. Posolić i popieprzyć.
  • Jajka roztrzepać. Przygotować naczynie z tartą bułką.
  • Kotlety panierować w jajku i obficie w tartej bułce.
  • Panierowane kotlety ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na każdym kotlecie położyć po łyżce chłodnego masła.
  • Kotlety wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać około 20 minut. 
  • Z miodu, musztardy, octu winnego i papryki przygotować glazurę. 
  • Wyjąć kotlety, polać glazurą, ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze 5-7 minut.
  • Podawać z gotowaną fasolką szparagową (poza sezonem użyć mrożonej) oraz pieczonymi ziemniakami.