Kotlety schabowe w musztardowej kruszonce: sprawdzony przepis

Kotlety schabowe w musztardowej kruszonce: sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Kotlety schabowe w musztardowej kruszonce to danie, które doskonale smakuje. Idealnie nadaje się na rodzinne przyjęcia, czy odświętny obiad, bo nie wymaga stania przy patelni.
łatwy
20 min
4

Kotlety schabowe w musztardowej kruszonce mają szansę stać się hitem wśród twoich przyjaciół i rodziny. Smak delikatnego schabu zostaje pikantnie podkręcony dzięki dodatkowi musztardy, a sama kruszonka - panierka jest rozkosznie chrupiąca.

Sprawdź: Wartość odżywcza mięsa wieprzowego

Zobacz, jak zrobić idealne kotlety schabowe

Zobacz, jak zrobić domową musztardę

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg schabu
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 2-3 łyżki musztardy rosyjskiej,
  • 4-5 łyżeczek masła,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz, ostra papryka - do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab kroimy na 6 plastrów. Rozbijamy je tłuczkiem (najlepiej przez folię) na cienkie placki. Oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką z obu stron.
  • Mięso obsmażamy na patelni i wykładamy na papierowe ręczniki, aby obciekło z tłuszczu.
  • Bułkę tartą mieszamy z musztardą, posiekaną natką i masłem. Doprawiamy do smaku.
  • Kruszonkę wykładamy na schab i układamy kotlety na blasze.
  • Mięso zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 15-20 minut, aż kruszonka się zarumieni i będzie chrupiąca.
  • Podajemy na ciepło, najlepiej z ziemniakami z wody.