Schabowe po węgiersku - przepis kuchni węgierskiej

2021-03-29
Joanna Szyndler
kuchnia_wegierska_jakie_najlepsze_przepisy.jpg
Autor: Shutterstock
średni
30 min
4

Spróbuj schabowych po węgiersku jeśli znudziły ci się tradycyjne kotlety schabowe. Z dodatkiem wina, śliwek i winogron schabowe nabierają nowego szyku. Z takimi dodatkami stanowią idealne danie na odświętny obiad.

SKŁADNIKI

  • 4 kawałki schabu z kością;
  • 200 g suszonych śliwek;
  • czerwone, wytrawne wino;
  • gałązki rozmarynu,
  • sól i pieprz;
  • olej słonecznikowy,
  • mąka pszenna
  •  
  • Sos
  • ciemne winogrona
  • czerwone wino
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone śliwki należy pokroić na drobne kawałeczki, wrzucić do garnka i zalać czerwonym winem. Śliwki gotujemy na niewielkim ogniu, aż nabiorą konsystencji powideł.
  • Mięso posypujemy solą i pieprzem. Każdy kawałek schabu z kością nacinamy ostrym nożem tak, aby w mięsie powstało miejsce na nadzienie. Do kieszonek wkładamy pastę ze śliwek i wina i całość spinamy gałązką rozmarynu (ew. wykałaczką lub związujemy nitką).
  • Kotlety posypujemy mąką.
  • Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy, a następnie smażymy na nim węgierskie schabowe.
  • Mięso smakuje dobrze z sosem ze smażonych ciemnych winogron podlanych winem. Winogrona smażymy na tłuszczu, na którym wcześniej smażył się schab. Doprawiamy winem, solą i pieprzem. Sos jest gotowy gdy płyn się zredukuje, a całość zgęstnieje.
  • Podawać z ziemniakami, kluseczkami lub ryżem.
Joanna Szyndler