Schabowe po węgiersku - przepis kuchni węgierskiej
2021-03-29
średni
30 min
4
Spróbuj schabowych po węgiersku jeśli znudziły ci się tradycyjne kotlety schabowe. Z dodatkiem wina, śliwek i winogron schabowe nabierają nowego szyku. Z takimi dodatkami stanowią idealne danie na odświętny obiad.
SKŁADNIKI
- 4 kawałki schabu z kością;
- 200 g suszonych śliwek;
- czerwone, wytrawne wino;
- gałązki rozmarynu,
- sól i pieprz;
- olej słonecznikowy,
- mąka pszenna
- Sos
- ciemne winogrona
- czerwone wino
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone śliwki należy pokroić na drobne kawałeczki, wrzucić do garnka i zalać czerwonym winem. Śliwki gotujemy na niewielkim ogniu, aż nabiorą konsystencji powideł.
- Mięso posypujemy solą i pieprzem. Każdy kawałek schabu z kością nacinamy ostrym nożem tak, aby w mięsie powstało miejsce na nadzienie. Do kieszonek wkładamy pastę ze śliwek i wina i całość spinamy gałązką rozmarynu (ew. wykałaczką lub związujemy nitką).
- Kotlety posypujemy mąką.
- Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy, a następnie smażymy na nim węgierskie schabowe.
- Mięso smakuje dobrze z sosem ze smażonych ciemnych winogron podlanych winem. Winogrona smażymy na tłuszczu, na którym wcześniej smażył się schab. Doprawiamy winem, solą i pieprzem. Sos jest gotowy gdy płyn się zredukuje, a całość zgęstnieje.
- Podawać z ziemniakami, kluseczkami lub ryżem.