Wyśmienite kotlety schabowe pieczone w pieczarkach i śmietanie
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Co niedziela schabowy? Dlaczego nie? Ale co niedziela w innej wersji! Jeśli tradycyjny schabowy w panierce już się Wam przejadł, przygotujcie kotlety schabowe w pieczarkach i śmietanie. Smakują znakomicie.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 dość grube (2-3 cm) kotlety ze schabu
- 8 pieczarek
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki brandy lub winiaku
- 1 łyżeczka papryki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety lekko rozbić pięścią i zrumienić na patelni z obu stron. Pamiętajmy, aby wkładać je na mocno rozgrzany olej.
- Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, a na patelnie wrzucić umyte, obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.
- Kiedy pieczarki lekko zmiękną oprószyć je delikatnie mąką i smażyć jeszcze chwilkę, następnie dodać śmietanę, alkohol i przyprawy i gotować na małym ogniu kilka minut.
- Gorącym sosem zalać kotlety i piec ok 3o minut w temperaturze 180-200 stopni.