Wyśmienite kotlety schabowe pieczone w pieczarkach i śmietanie

2021-03-29
Wyśmienite kotlety schabowe pieczone w pieczarkach i śmietanie
Autor: Shutterstock KOtlety schabowe pieczone w pieczarkach ze śmietaną to pomysł na urozmaicenie niedzielnego manu.
łatwy
60 min
4

Co niedziela schabowy? Dlaczego nie? Ale co niedziela w innej wersji! Jeśli tradycyjny schabowy w panierce już się Wam przejadł, przygotujcie kotlety schabowe w pieczarkach i śmietanie. Smakują znakomicie.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 dość grube (2-3 cm) kotlety ze schabu
  • 8 pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki brandy lub winiaku
  • 1 łyżeczka papryki
  • sól i pieprz
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety lekko rozbić pięścią i zrumienić na patelni z obu stron. Pamiętajmy, aby wkładać je na mocno rozgrzany olej.
  • Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, a na patelnie wrzucić umyte, obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.
  • Kiedy pieczarki lekko zmiękną oprószyć je delikatnie mąką i smażyć jeszcze chwilkę, następnie dodać śmietanę, alkohol i przyprawy i gotować na małym ogniu kilka minut.
  • Gorącym sosem zalać kotlety i piec ok 3o minut w temperaturze 180-200 stopni.