Schabowe po kowalsku: przepis na efektowny obiad
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Schabowy po kowalsku to łatwy przepis na efektowny obiad. Pikantne kotlety schabowe zapiekane pod pierzynką z cebuli, majonezu i keczupu są pyszne. Pokochają je wszyscy smakosze.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8 kotletów schabowych, wyciętych ze schabu środkowego
- 4 łyżeczki ostrej musztardy
- bułka tarta do panierowania
- 4 średnie cebule
- olej do smażenia
- 8 łyżek keczupu
- 8 łyżek majonezu
- 8 łyżek tartego sera, np. 200 g dojrzałej mozzarelli
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety zbić tłuczkiem, posmarować z obu stron musztardą, odstawić na 20 minut.
- Kotlety panierować w bułce tartej, zrumienić na oleju.
- Cebulę pokroić w talarki, zeszklić na 2 łyżkach oleju.
- Kotlety ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na każdym kotlecie położyć po porcji duszonej cebuli, po łyżce majonezu i keczupu, posypać tartym serem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i zapiekać do rozpuszczenia sera.