Schabowe po kowalsku: przepis na efektowny obiad

2021-03-29
Schabowe po kowalsku: przepis na efektowny obiad
Autor: Shutterstock Soczyste kotlety o wyrazistym, pikantnym smaku
łatwy
45 min
4

Schabowy po kowalsku to łatwy przepis na efektowny obiad. Pikantne kotlety schabowe zapiekane pod pierzynką z cebuli, majonezu i keczupu są pyszne. Pokochają je wszyscy smakosze. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 8 kotletów schabowych, wyciętych ze schabu środkowego
  • 4 łyżeczki ostrej musztardy
  • bułka tarta do panierowania
  • 4 średnie cebule
  • olej do smażenia
  • 8 łyżek keczupu
  • 8 łyżek majonezu
  • 8 łyżek tartego sera, np. 200 g dojrzałej mozzarelli
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety zbić tłuczkiem, posmarować z obu stron musztardą, odstawić na 20 minut.
  • Kotlety panierować w bułce tartej, zrumienić na oleju.
  • Cebulę pokroić w talarki, zeszklić na 2 łyżkach oleju.
  • Kotlety ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na każdym kotlecie położyć po porcji duszonej cebuli, po łyżce majonezu i keczupu, posypać tartym serem.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i zapiekać do rozpuszczenia sera.