Schabowe nadziewane kiszoną kapustą
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Schabowe nadziewane kiszoną kapustą i boczkiem to danie na niedzielny obiad. Wieprzowina i kiszona kapusta to para doskonała. Przygotowanie kotletów nie jest skomplikowane. Smaczne kotlety ze schabu nadziewane kiszoną kapustą to doskonały obiad dla całej rodziny.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,2 schabu środkowego
- 30 dag ugotowanej kiszonej kapusty
- 100 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 łyżeczki majeranku
- 2-4 szyszkojagody jałowca
- 1 listek laurowy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek pokroić w kostkę. Kapustę posiekać. Cebulę pokroić drobno.
- Na patelni stopić boczek na skwarki, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia, następnie dodać kapustę i przyprawy, podlać 100 ml wody, przykryć pokrywką i dusić 15 minut.
- Mięso pokroić na 6 grubych kotletów. W każdym wykonać nacięcie, rodzaj kieszonki.
- Kapustę podzielić na 6 porcji. Nadziać nią kotlety, miejsce przecięcia spiąć wykałaczką.
- Mięso oprószyć solą i pieprzem. Następnie obtoczyć w mące.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, usmażyć kotlety z obu stron na rumiano. Podlać 100 ml wody, przykryć pokrywką i dusić 20 minut.
- Podawać z ziemniakami z wody.