Schabowe nadziewane kiszoną kapustą

2021-03-29
Schabowe nadziewane kiszoną kapustą
Autor: Shutterstock Schabowe nadziewane kiszoną kapustą to świetne danie obiadowe
łatwy
45 min
4

Schabowe nadziewane kiszoną kapustą i boczkiem to danie na niedzielny obiad. Wieprzowina i kiszona kapusta to para doskonała. Przygotowanie kotletów nie jest skomplikowane. Smaczne kotlety ze schabu nadziewane kiszoną kapustą to doskonały obiad dla całej rodziny. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,2 schabu środkowego
  • 30 dag ugotowanej kiszonej kapusty
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2-4 szyszkojagody jałowca
  • 1 listek laurowy
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek pokroić w kostkę. Kapustę posiekać. Cebulę pokroić drobno. 
  • Na patelni stopić boczek na skwarki, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia, następnie dodać kapustę i przyprawy, podlać 100 ml wody, przykryć pokrywką i dusić 15 minut. 
  • Mięso pokroić na 6 grubych kotletów. W każdym wykonać nacięcie, rodzaj kieszonki. 
  • Kapustę podzielić na 6 porcji. Nadziać nią kotlety, miejsce przecięcia spiąć wykałaczką.
  • Mięso oprószyć solą i pieprzem. Następnie obtoczyć w mące. 
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, usmażyć kotlety z obu stron na rumiano. Podlać 100 ml wody, przykryć pokrywką i dusić 20 minut.
  • Podawać z ziemniakami z wody.