Delikatny schab, który pokochasz od pierwszego kęsa. Spróbuj go i zapomnij o innych daniach

Delikatny schab, który pokochasz od pierwszego kęsa. Spróbuj go i zapomnij o innych daniach
Autor: Shutterstock Delikatny schab, który pokochasz od pierwszego kęsa. Spróbuj go i zapomnij o innych daniach
łatwy
20 min
6

Jak sprawić, aby schab dosłownie rozpływał się w ustach? Oto sprawdzony przepis, który gwarantuje niesamowite rezultaty. Sekretem jest nacinanie mięsa i dodanie masła oraz innych aromatycznych dodatków. Efekt jest niezwykle smaczny, a sam proces przygotowania bajecznie prosty.
Schab, który zaskakuje miękkością

Oto sprawdzony przepis, który gwarantuje niesamowite rezultaty. Sekret tkwi w nacinaniu mięsa i dodaniu masła oraz innych aromatycznych dodatków. Efekt jest niezwykle smaczny, a sam proces przygotowania bajecznie prosty.

Schab, który zaskakuje miękkością

Często przygotowywany schab na obiad może wyjść zbyt twardy lub suchy. Dzięki temu przepisowi uzyska się soczyste, miękkie mięso, które dosłownie rozpływa się w ustach. Wystarczy naciąć schab, położyć na nim masło i zapiec. Dodatkowo używa się pieczarek konserwowych, cebuli i mozzarelli, co nadaje daniu wyjątkowy smak.

Zobacz również przepisy Magdy Gessler:

Jajecznica puszysta jak chmurka. Poznaj sekret Magdy Gessler

Karp bez ości? Wykorzystaj prosty trik Magdy Gessler

Krem z kalafiora z bitą śmietaną według Magdy Gessler

Minestrone Magdy Gessler. Włoska zupa z chrupiącymi warzywami

Fondant czekoladowy według Magdy Gessler

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu
  • 200 g masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek konserwowych
  • 200 g mozzarelli
  • 1 jajko
  • 4 łyżki majonezu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od pokrojenia schabu na plastry o grubości 2 cm. Masło wyjmij wcześniej z lodówki, aby miało temperaturę pokojową.
  • Nacinaj mięso na ukos w kratkę i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Dopraw schab pieprzem i połóż po sporym kawałku masła na każdy plaster. Następnie rozsmaruj masło na mięsie.
  • Do miski przełóż pokrojone pieczarki konserwowe oraz cebulę i wymieszaj. Nałóż warzywa na plastry schabu.
  • Mozzarellę zetrzyj na tarce, przełóż do miseczki, dodaj jajko, majonez oraz dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj składniki, a następnie nałóż tę mieszankę na warzywa na schabie.
  • Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 30 minut.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej