Karp bez ości? Wykorzystaj prosty trik Magdy Gessler
Jedną z tradycyjnych potraw, które serwuje się podczas wigilijnej kolacji, jest karp. To smaczna ryba, ale niestety nie każdy ją lubi. Ma specyficzny smak i mnóstwo ości, które mogą przysporzyć nie lada problemów. Istnieje jednak prosty sposób, aby pozbyć się ości z karpia. Stosując patent Magdy Gessler, karp będzie smakował obłędnie.
Spis treści
Karp na Wigilię
W sieci krąży mnóstwo przepisów na karpia na Wigilię. Odpowiednio przyrządzona świąteczna ryba może być nie tylko pyszna, ale i pozbawiona ości. Jak to zrobić? Wystarczy wykorzystać trik, który jest autorskim pomysłem Magdy Gessler. Przyrządzony według przepisu znanej restauratorki karp zachwyci nawet najwybredniejszych smakoszy.
Co zrobić, żeby karp nie miał ości?
Magda Gessler z „Kuchennych Rewolucji” właśnie pokazała, jak przygotować pysznego i delikatnego karpia bez ości na Wigilię. Przepis polega na odpowiednim przygotowaniu ryby. Dzięki niemu karp będzie się nie tylko pięknie prezentował na wigilijnym stole, ale i zniknie problem z ośćmi. Technika przyrządzania karpia jest prosta i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych.
Jak Magda Gessler robi karpia?
Jurorka kulinarnego show „Masterchef” przyrządza karpia tak, że praktycznie nie ma w nim ości. Ryba zyskuje także delikatny smak. Dzięki przepisowi Magdy Gessler karp może stać się prawdziwą gwiazdą wigilijnej kolacji.
Pierwszym krokiem jest zamarynowanie karpia w plastrach cebuli. Rybę należy przełożyć do glinianego garnka i odstawić na całą noc. Kolejnym etapem przepisu Magdy Gessler jest obtoczenie kawałków karpia w jajku i bułce tartej wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Tak przygotowaną rybę można smażyć. Najlepiej robić to na mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu. W trakcie smażenia kawałki ryby zaczną rosnąć niczym pączki, a ości pod wpływem wysokiej temperatury znikną. Dzięki tej prostej technice można pozbyć się małych i cienkich ości, które mogą spowodować wiele problemów.
Zanim zacznie się przyrządzanie świąteczną rybę według przepisu Magdy Gessler, karpia warto wymoczyć, aby pozbyć się charakterystycznego mulistego smaku. Najlepsza do tego jest maślanka oraz kilka plastrów cebuli. Po kilku godzinach spędzonych w lodówce karp nie będzie miał specyficznego zapachu. Stanie się pyszny i delikatny.
Poniżej znajdziesz najlepsze przepisy na ryby na Wigilię. Swoją wiedzę o rybach możesz sprawdzić, rozwiązując szybki quiz "W sklepie rybnym".