Karp na Wigilię - przepis według Ewy Wachowicz
2021-03-29
średni
30 min
4
Karp to na stole wigilijnym danie obowiązkowe. Zobacz, jak przyrządzić tę rybę według przepisu Ewy Wachowicz. Jej przepisy cieszą się niesłabnącą popularnością, bo doskonale trafiają w nasze gusta.
Czytaj także: Jak smażyć karpia z chrupiącą skórką? oraz Przepis na karpia smażonego w chrzanowej panierce
Sprawdź także >>> Karp zapiekany w śmietanie
SKŁADNIKI
- 2 karpie
- mąka
- oliwa i masło do smażenia
- cebula do przełożenia ryby
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karpie dzień przed Wigilią podziel na dzwonka.
- Włóż do miski, przełóż cebulą i odstaw na noc w chłodne miejsce.
- W Wigilię rybę wyjmij z cebuli, posól do smaku, obtocz w mące i usmaż z obu stron na oliwie z dodatkiem masła.