Fondant czekoladowy według Magdy Gessler

2021-11-23
Magda Gessler
fondant-czekoladowy-wedlug-magdy-gessler-przepis.jpg
Autor: Shutterstock Nie suflet, nie mus - po prostu fondant, który można upiec i podać w słoiczku
łatwy
35 min
4

Na fondant czekoladowy znajdziemy setki przepisów. A jak robi go mistrzyni cukiernictwa Magda Gessler? Przepis jest prosty i wyśmienity. Palce lizać!

Zobacz najlepsze przepisy z CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI

  • 3 jajka,
  • 100 g gorzkiej czekolady 70%,
  • 50 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 110 g masła,
  • trochę masła do smarowania kokilek,
  • kakao do oprószenia kokilek.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Smarujemy kokilki lub jednorazowe foremki masłem i oprószamy je kakao. Gotujemy wodę w garnku i wkładamy do niego trochę mniejszy garnek, do którego wrzucamy czekoladę i masło. Podgrzewamy w kąpieli wodnej mieszając, aż powstanie gładka masa. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Ubijamy jajka i powoli dodajemy cukier. Miksujemy aż masa będzie puszysta. Przesiewamy mąkę i powoli dodajemy ją do czekoladowej masy. Mieszamy. Dodajemy ubite jajka z cukrem i znów delikatnie mieszamy. Wlewamy masę do kokilek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 6 minut w papierowych foremkach, 10-12 minut w ceramicznych kokilkach. Fondant czekoladowy jest dobry, gdy z wierzchu ciasto jest upieczone, a ze środka wypływa czekolada. Fondant najlepiej smakuje na ciepło. Można podawać go z gałką waniliowych lub śmietankowych lodów.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Magda Gessler