Fondant czekoladowy według Magdy Gessler
2021-11-23
łatwy
35 min
4
Na fondant czekoladowy znajdziemy setki przepisów. A jak robi go mistrzyni cukiernictwa Magda Gessler? Przepis jest prosty i wyśmienity. Palce lizać!
Zobacz najlepsze przepisy z CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI
- 3 jajka,
- 100 g gorzkiej czekolady 70%,
- 50 g mąki,
- 100 g cukru,
- 110 g masła,
- trochę masła do smarowania kokilek,
- kakao do oprószenia kokilek.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Smarujemy kokilki lub jednorazowe foremki masłem i oprószamy je kakao. Gotujemy wodę w garnku i wkładamy do niego trochę mniejszy garnek, do którego wrzucamy czekoladę i masło. Podgrzewamy w kąpieli wodnej mieszając, aż powstanie gładka masa. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Ubijamy jajka i powoli dodajemy cukier. Miksujemy aż masa będzie puszysta. Przesiewamy mąkę i powoli dodajemy ją do czekoladowej masy. Mieszamy. Dodajemy ubite jajka z cukrem i znów delikatnie mieszamy. Wlewamy masę do kokilek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 6 minut w papierowych foremkach, 10-12 minut w ceramicznych kokilkach. Fondant czekoladowy jest dobry, gdy z wierzchu ciasto jest upieczone, a ze środka wypływa czekolada. Fondant najlepiej smakuje na ciepło. Można podawać go z gałką waniliowych lub śmietankowych lodów.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę