Krem z kalafiora z bitą śmietaną według Magdy Gessler: przepis z Kulinarnej Fabryki Smaku
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Krem z kalafiora z bitą śmietaną to jeden z filarów nowego menu Magdy Gessler opracowanego dla Kulinarnej Fabryki Smaku w Jaworze na Dolnym Śląsku. Znana restauratorka tym razem wzięła na warsztat restaurację Magnolia i zamieniła ją w zupełnie nowe, niezwykle smaczne miejsce. Czy tym razem "Kuchenne rewolucje" Magdy Gessler to strzał w dziesiątkę? Oceńcie sami.
Po raz kolejny Magda Gessler uruchomiła swoją nieposkromioną wyobraźnię kulinarną i z restauracji Magnolia działającej przy ulicy Kuzienniczej 14 w Jaworze stworzyła niesamowicie smaczną Kulinarną Fabrykę Smaku. Genialnie prosta i jakże pyszna zupa krem z kalafiora i ziemniaków po prostu bije wszystkie rekordy. I ten dodatek! Bita śmietana! Po prostu rozkoszna zupa na jesień. Zakochałyśmy się w tej prostej zupie podanej w wyrafinowany i elegancki sposób!
"Kuchenne Rewolucje" z jaworską restauracją w roli głównej obejrzymy w najbliższy czwartek 7 października o 21.30 w TVN. Odcinek jest już dostępny na platformie player.pl
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- 500 g ziemniaków
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki masła (lub wegańskiego zamiennika)
- 2 łyżki oliwy
- 750 ml bulionu warzywnego
- 150 ml śmietany 30% lub 36% lub wegańskiego zamiennika
- cukier, sól i pieprz do smaku
- posiekany szczypior, natka pietruszki, rozmaryn i tłuczony pieprz do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora podzielić na różyczki. Łodygę pokroić na kawałki.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Cebulę pokroić drobno. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać masło z oliwą. Dodać cebulę oraz czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Do gotującego się wywaru dodać kalafiora oraz ziemniaki.
- Ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować bez przykrycia na średnim ogniu przez 15 minut.
- Zupę zmiksować na gładki krem. Najlepiej za pomocą blendera ręcznego.
- Zupę spróbować i doprawić cukrem, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Śmietanę ubić. Zioła posiekać.
- Kremową zupę kalafiorą podawać udekorowaną zieloenią oraz łyżką bitej śmietany.