Pieczona noga z indyka: przepis na soczyste podudzie indycze w musztardzie [GALERIA FOTO]
Królik w śmietanie: pomysł na niedzielny i świąteczny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Królik w śmietanie to doskonały tradycyjny sposób przyrządzania tego mięsa.
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 80 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Sprawdź, jak zrobić królika w śmietanie - na rodzinny bądź odświętny obiad. Królik ma wyśmienite mięso, które jest chude, nie uczula i zawiera sporo właściwości odżywczych. W supermarketach kupimy bez problemu królicze tuszki.
Składniki
Przygotowanie krok po kroku:
Kawałki królika posolić, skropić sokiem z cytryn, oprószyć ziołami, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Następnego dnia mięso lekko osuszyć ręcznikiem papierowym. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i dodać do niego masło. Obsmażać na tłuszczu kawałki mięsa z każdej strony na złoty kolor.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu na patelni. Dodać do obsmażonego mięsa, podlać winem oraz niewielką ilością wody i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok. 60 minut, co jakiś mieszając delikatnie.
Pod koniec duszenie śmietanę wymieszać z odrobiną soli, czubatą łyżką mąki i rozprowadzić kilkoma łyżkami gorącego sosu. Następnie dodać do sosu i zagotować. Królika podawać koniecznie z dodatkiem buraczków - na ciepło lub zimno.