Zamiast klasycznego piernika, sięgam po ten przepis. Znika zanim się obejrzę

2025-12-22 11:13

Miękka, aromatyczne i perfekcyjna (nie tylko) na święta! Ta smakowita rolada piernikowa, to idealna alternatywa dla tradycyjnego piernika, który zazwyczaj króluje na stołach. Przygotuj ten prosty przepis i ciesz się uznaniem gości. Nikt, nie będzie miał nic złego o niej do powiedzenia!

Zamiast klasycznego piernika, sięgam po ten przepis. Znika zanim się obejrzę

i

Autor: Natalyabond/ Shutterstock
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Aromatyczna rolada piernikowa to będzie hit każdego stołu bożonarodzeniowego. Jest prosta w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Wystarczy kilka prostych składników, by ją przygotować a jest niesamowicie smaczną alternatywą dla klasycznego piernika.

Wypróbuj różne wersje. Ta rolada zachwyca

Ta rolada zachwyca prostotą przygotowania i wyśmienitym smakiem. A co najlepsze możesz zamieszać w tym przepisie i tworzyć niesamowite i różne wersje tej samej pysznej rolady. Na przykład, jeśli dodamy łyżkę miodu do masy jajecznej otrzymamy bardziej piernikowy smak.

Jeśli chcemy wersję na bogato możemy zamienić śmietankę na krem mascarpone (250 g mascarpone plus 200 ml śmietanki). Ciekawym pomysłem może być również dodatek skórki pomarańczowej do kremu. Dzięki temu będzie miał on niesamowity, świąteczny smak.

No i nie zapominajmy o wykończeniu. Jeśli chcemy możemy polać całość przepyszną polewą z gorzkiej czekolady lub po prostu posypać cukrem pudrem. Niezależnie od wersji jaką wybierzemy, ta rolada to doskonały sposób na aromatyczne ciasto świąteczne i nie tylko!

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 80 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem (klasyczny śmietankowy):
  • 250 ml śmietanki 30–36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka mascarpone
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia
  • dżem śliwkowy lub powidła (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Jajka ubijamy z cukrem i wanilią na jasną masę.
  • Przesiewamy mąkę, kakao, przyprawę i proszek.
  • Całość delikatnie mieszamy.
  • Wylewamy na blachę i równamy.
  • Pieczemy około 10-12 minut.
  • Gorący biszkopt wyjmujemy na czystą ściereczkę i zdejmujemy papier.
  • Zawijamy razem ze ściereczką w roladę i odstawiamy do wystygnięcia.
  • Śmietankę ubijamy z mascarpone i cukrami na sztywno.
  • Delikatnie rozwijamy całkowicie wystudzony biszkopt.
  • Smarujemy dżemem, a następnie kremem.
  • Zawijamy ponownie (bez ściereczki).
  • Chłodzimy min. 2 godziny
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...