Obłędna rolada Snickers. Tak pyszna, że na jednej porcji się nie skończy

rolada Snickers
Autor: Shutterstock Najlepsze ciasto na weekend? Wyśmienita rolada Snickers to strzał w 10!
łatwy
60 min
8

Dieta wegetariańska

Wyborna rolada Snickers jest połączeniem doskonałego czekoladowego biszkoptu i aksamitnego kremu. Smakiem do złudzenia przypomina popularny batonik. Ciasto prezentuje się efektownie, dlatego świetnie sprawdzi się na różne okazje. Jej przygotowanie wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Poznajcie prosty przepis na najlepszą roladę Snickers, która zachwyci wyglądem i oczaruje smakiem.

Rolada Snickers – składniki

Aby ułatwić zrobienie obłędnej czekoladowej rolady wypełnionej kremem, lista składników została podzielona na trzy części. Pierwsza część to produkty potrzebne do przygotowania biszkoptu. Druga obejmuje składniki, z których robi się wyborny krem. Z kolei trzecia część to składniki do polewy, która jest idealnym zwieńczeniem ciasta.

Jakie więc produkty są potrzebne, aby upiec wyśmienitą roladę Snickers? Wszystkie składniki są proste i łatwo dostępne przez cały rok. Aby przygotować wyborną roladę z kremem, która smakuje jak znany i lubiany batonik, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:

  • składniki do biszkoptu – mąka pszenna, cukier, jajka, kakao, olej, proszek do pieczenia
  • składniki do kremu – śmietanka kremówka, serek mascarpone, masa kajmakowa, fix do śmietany
  • składniki do polewy – mleczna czekolada, śmietanka kremówka, orzeszki ziemne

Jak zrobić roladę Snickers?

Przepis na pyszną roladę wypełnioną kremem nie jest trudny. Warto jednak mieć na jej przygotowanie nieco więcej czasu. Ciasto robi się etapami, a pośpiech nie jest wskazany. Rolada uda się i będzie smakować każdemu pod jednym warunkiem. Należy przygotować ją według kolejnych kroków podanych w przepisie.

Jak więc robi się rozpływającą się w ustach roladę Snickers? Przepis jest prosty i nie wymaga zaawansowanych umiejętności.

  • 1. krok – przygotowanie ciasta i upieczenie biszkoptu w piekarniku
  • 2. krok – przygotowanie kremu do rolady
  • 3. krok – nałożenie kremu na ciasto, zwinięcie rolady i schłodzenie jej w lodówce
  • 4. krok – przygotowanie polewy czekoladowej do rolady
  • 5. krok – udekorowanie rolady Snickers polewą i schłodzenie jej w lodówce

Jak podawać roladę Snickers?

Obłędna rolada czekoladowa Snickers z kremem i orzeszkami to propozycja na ciasto na deser na każdą okazję. Sprawdzi się na imprezie urodzinowej lub imieninowej. Pasuje na różne święta i rodzinne spotkania. Rolada prezentuje się efektownie, więc zrobi wrażenie na bliskich. Nikt nie będzie mógł się jej oprzeć. Pysznie łączy się z aromatyczną kawą i owocową herbatą.

SKŁADNIKI

  • Biszkopt:
  • 100 g mąki pszennej
  • 90 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Krem:
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie fixu do śmietany
  • 2 łyżki masy kajmakowej
  •  
  • Polewa:
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietanki 36%
  • 50 g posiekanych orzeszków ziemnych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Cały czas obijając, stopniowo wsypywać cukier i miksować, aż się rozpuści. Następnie dodawać po 1 żółtku i wlać olej.
  • Do masy jajecznej wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać.
  • Ciasto przelać na większą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać, tak aby powstał płaski prostokątny placek.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i zwinąć razem z papierem do pieczenia w rulon. Odstawić do ostygnięcia.
  • Kajmak wymieszać z orzeszkami. Śmietankę ubić z serkiem mascarpone i fixem.
  • Rozwinąć roladę biszkoptową i posmarować kajmakiem z orzeszkami. Równomiernie wyłożyć krem i zwinąć w roladę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
  • Przygotować polewę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać ze śmietanką. Dodać posiekane orzeszki i wymieszać. Udekorować roladę i ponownie wstawić do lodówki, aż polewa zastygnie.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Beszamel - kakao
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej