Orzechy laskowe: właściwości, jak kupować i przechowywać?
Orzechy laskowe to rodzime, chyba ciut niedoceniane orzechy. Niesłusznie, bo orzechy laskowe, oprócz wspaniałego smaku mają doskonałe wartości odżywcze, stanowią też świetny surowiec kulinarny. Co warto wiedzieć o orzechach laskowych?

Spis treści
- Orzechy laskowe: właściwości
- Orzechy laskowe - zastosowanie w kuchni
- Orzechy laskowe: kupowanie i przechowywanie
Orzechy laskowe: właściwości
Orzechy laskowe, podobnie jak pozostałe orzechy, choć kaloryczne i tłuste, są bardzo zdrowe. Tłuszcze w orzechach to nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), zwłaszcza jednonienasycone, które wspomagają walkę ze zbędnymi kilogramami. Dlatego jedzenie orzechów - paradoksalnie - nie powoduje przybierania na wadze ( o ile nie zjadamy ich w ogromnych ilościach, jako dodatki do posiłku, zamiast posiłku - a nie oprócz!).
Orzechy laskowe zawierają więcej witaminy E (15.03 mg/100 g)niż inne rodzaje orzechów. Witamina E, zwana witaminą młodości, rozpuszcza się w tłuszczach i dopiero w tej postaci może zostać wchłonięta. W orzechach laskowych znajdziemy też sporo witamin z grupy B (zwłaszcza niacynę, czyli witaminę B3 - w ilości 1.800 mg/100 g), które wzmacniają nerwy, potasu, który obniża ciśnienie, oraz wapnia i fosforu - pierwiastków, które odpowiadają za mocne kości i zęby. Magnez (163 mg/100g) zawarty w orzechach laskowych także korzystanie wpływa na układ nerwowy.
Orzechy laskowe są bogate w argininę - aminokwas, którego działanie powoduje zwiększenie światła naczyń krwionośnych poprzez rozluźnienie ich mięśni gładkich. Dlatego ich spożywanie może być korzystne w profilaktyce chorób sercowo- naczyniowych
Niski indeks glikemiczny orzechów laskowych (15) powoduje, że są one bezpiecznym pokarmem dla cukrzyków.
Orzechy laskowe - zastosowanie w kuchni
Orzechy laskowe często są składnikiem sałatek, dodatkiem do mięs czy makaronów. Ze względu na swój delikatny słodkawy smak, dobrze komponują się z potrawami słodkimi oraz słono-pikantnymi. Stanowią sprawdzony składnik wielu ciast - zwłaszcza tych przygotowywanych na święta Bożego Narodzenia. Z makiem oraz pszenicą tworzą jedną z wigilijnych potraw - kutię. Z orzechów laskowych produkuje się rownież masło orzechowe, dodaje się je do czekolady i chałwy chałwę. Jednak najzdrowiej jest jeść je nieprzetworzone.
Z orzechów laskowych produkuje się też olej. Należy pamiętać, żeby spożywać go tylko na zimno, a po otwarciu przechowywać w temperaturze pokojowej nie dłużej niż 2 miesiące.
Z orzechów laskowych można zrobić też pyszną i leczniczą nalewkę, zwaną leszczynówką.
Orzechy laskowe: kupowanie i przechowywanie
Orzechy laskowe można zbierać np. w lasach mieszanych, w których często krzewy leszczy stanowią sporą część drzewostanu. Orzechy laskowe zbiera się z ziemi, nie zrywa z drzewa. Wtedy jest gwarancja, że są dojrzałe. Podobnie zresztą zbiera się orzechy włoskie. Owoce leszczyny dojrzewają od września do października.
Gdy kupujesz orzechy laskowe - wybieraj raczej te w łupinach, które chronią orzechy przed ciepłem, powietrzem, światłem i wilgocią, dzięki czemu spowalnia się szkodliwy dla nich proces utleniania i jełczenia, na co tłuste orzechy wszelkiego rodzaju są bardzo podatne, z powodu sporej zawartości tłuszczu. Rozłupuj je tuż przed spożyciem.
Jeśli kupujesz orzechy łuskane, wybierz raczej paczkowane, a nie sprzedawane na wagę, luzem. Łuskane orzechy należy przechowywać w ciemnych nieplastikowych pojemnikach, ponieważ pod wpływem ciepła i światła dość szybko jełczeją. Przed spożyciem orzechów warto je powąchać. Zapach stęchlizny może oznaczać, że zostały zaatakowane przez pleśń.