Mleko z orzechów laskowych. Prosty przepis na roślinny napój z 2 składników

2023-02-27 13:06

Mleko z orzechów laskowych ma delikatny smak i jest skarbnicą składników odżywczych. To doskonały zamiennik mleka krowiego. Napój jest szczególnie polecany osobom, które są na diecie wegańskiej i nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego. Jak zrobić domowe mleko z orzechów laskowych?

mleko z orzechów laskowych
Autor: Shutterstock Mleko z orzechów laskowych doskonale smakuje nie tylko weganom.

Spis treści

  1. Mleko z orzechów laskowych
  2. Właściwości mleka z orzechów laskowych
  3. Kto może pić mleko z orzechów laskowych?
  4. Jak zrobić mleko z orzechów laskowych?
  5. Przepis na mleko z orzechów laskowych
  6. Jak wzbogacić mleko z orzechów laskowych?
  7. Jak podawać mleko z orzechów laskowych?
  8. Mleko z orzechów laskowych – przepis krok po kroku

Mleko z orzechów laskowych

W wielu sklepach spożywczych i ze zdrową żywnością dostępne jest mleko z orzechów laskowych. Niestety w gotowych produktach można znaleźć nie tylko orzechy laskowe. Producenci dodają substancje zagęszczające, emulgatory i inne składniki, które mają polepszyć smak napoju. Dlatego mleko z orzechów laskowych warto zrobić samodzielnie w domu.

Właściwości mleka z orzechów laskowych

Orzechy laskowe, które są głównym składnikiem tego roślinnego napoju, są pełne cennych składników odżywczych. To skarbnica witamin z grupy B i E, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, potasu, wapnia i fosforu. Mleko orzechowe pozytywnie wpływa na układ nerwowy, zmniejsza stres i zmęczenie. Pomaga wyregulować ciśnienie krwi, wzmacnia kości i zapewnia piękną cerę.

Kto może pić mleko z orzechów laskowych?

Mleko z orzechów laskowych powinno znaleźć się nie tylko w menu wegan. Mogą spożywać je osoby z nietolerancją laktozy, alergią na białko mleka krowiego i ze skazą białkową. Od czasu do czasu każdy powinien sięgnąć po mleko z orzechów laskowych nie tylko ze względu na jego pyszny smak, ale i prozdrowotne działanie. Napoju nie powinni pić uczuleni na orzechy laskowe.

Jak zrobić mleko z orzechów laskowych?

Przygotowanie domowego napoju z orzechów laskowych zaczyna się od zalania ich wodą. Powinny moczyć się przynajmniej osiem godzin, a najlepiej całą noc. Następnie orzechy należy odcedzić, opłukać i zmiksować z dwoma szklankami wody. Do powstałego kremu wlewa się cztery szklanki wody i jeszcze raz miksuje. Powstałą miksturę należy przecedzić przez drobne sitko wyłożone gazą, umieszczone nad miską. Płyn przelewa się do słoika, dzbanka lub butelki i przechowuje w lodówce.

Przepis na mleko z orzechów laskowych

  • To łatwy przepis na pyszne i zdrowe wegańskie mleko.
  • Na przygotowanie mleka orzechowego warto mieć nieco więcej czasu.
  • Na liście składników znajdują się tylko dwa produkty. Są to orzechy laskowe i woda.
  • Orzechy laskowe można wcześniej uprażyć na suchej patelni bez dodatkowego tłuszczu. Dzięki temu prostemu zabiegowi roślinny napój zyska głęboki smak.
  • Orzechy laskowe powinny moczyć się w wodzie minimum osiem godzin. Najlepiej odstawić je na całą noc.
  • Z masy, która zostanie po odciśnięciu zmiksowanych orzechów, można zrobić panierkę do kotletów, dodać do owsianki czy twarożku, upiec aromatyczne ciasto lub ciasteczka. Z wysuszonej w piekarniku pulpy można uzyskać pyszną mąkę orzechową.
  • Gotowe mleko z orzechów laskowych należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu trzech dni.

Jak wzbogacić mleko z orzechów laskowych?

Smak domowego mleka orzechowego można podkręcić, dodając różne składniki:

  • miód, syrop klonowy lub z agawy
  • ekstrakt waniliowy
  • cynamon, kardamon, imbir
  • kakao
  • suszone daktyle
  • sól

Jak podawać mleko z orzechów laskowych?

Wegańskie mleko z orzechów laskowych jest świetnym zamiennikiem mleka krowiego. Można podawać je dokładnie tak samo. Dzięki dodatkowi roślinnego napoju do kawy uzyskamy głęboki i orzechowy smak i aromat. Orzechowe mleko pysznie łączy się z płatkami owsianymi, kaszą jaglaną i musli. Może być super składnikiem deserów oraz tradycyjnych i wegańskich ciast. Na bazie mleka z orzechów laskowych z dodatkiem alkoholu powstaną ciekawe drinki.

Mleko z orzechów laskowych – przepis krok po kroku

Czas przygotowania: 8 godzin moczenie + 15 minut przygotowanie

Liczba porcji: 4

Składniki

  • 6 szklanek wody
  • 2 szklanki orzechów laskowych

Przygotowanie

1. Orzechy laskowe przełożyć do miski, zalać wodą i odstawić na całą noc.

2. Następnego dnia odcedzić, przepłukać w zimnej wodzie i przełożyć do blendera kielichowego. Wlać 2 szklanki wody. Dokładanie zmiksować, aż powstanie jednolita masa o konsystencji gęstego kremu.

3. Wlać 4 szklanki wody i ponownie zmiksować.

4. Drobne sitko wyłożyć gazą lub ściereczką i umieścić je nad miską. Wlać zmiksowane orzechy i dokładnie odcisnąć, zawijając gazę.

5. Mleko przelać do szczelnie zamykanej butelki lub słoika. Przechowywać w lodówce i wykorzystać w ciągu 3 dni.

Dlaczego warto jeść orzechy?