Mleko z orzechów laskowych. Prosty przepis na roślinny napój z 2 składników
Mleko z orzechów laskowych ma delikatny smak i jest skarbnicą składników odżywczych. To doskonały zamiennik mleka krowiego. Napój jest szczególnie polecany osobom, które są na diecie wegańskiej i nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego. Jak zrobić domowe mleko z orzechów laskowych?
Spis treści
- Mleko z orzechów laskowych
- Właściwości mleka z orzechów laskowych
- Kto może pić mleko z orzechów laskowych?
- Jak zrobić mleko z orzechów laskowych?
- Przepis na mleko z orzechów laskowych
- Jak wzbogacić mleko z orzechów laskowych?
- Jak podawać mleko z orzechów laskowych?
- Mleko z orzechów laskowych – przepis krok po kroku
Mleko z orzechów laskowych
W wielu sklepach spożywczych i ze zdrową żywnością dostępne jest mleko z orzechów laskowych. Niestety w gotowych produktach można znaleźć nie tylko orzechy laskowe. Producenci dodają substancje zagęszczające, emulgatory i inne składniki, które mają polepszyć smak napoju. Dlatego mleko z orzechów laskowych warto zrobić samodzielnie w domu.
Właściwości mleka z orzechów laskowych
Orzechy laskowe, które są głównym składnikiem tego roślinnego napoju, są pełne cennych składników odżywczych. To skarbnica witamin z grupy B i E, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, potasu, wapnia i fosforu. Mleko orzechowe pozytywnie wpływa na układ nerwowy, zmniejsza stres i zmęczenie. Pomaga wyregulować ciśnienie krwi, wzmacnia kości i zapewnia piękną cerę.
Kto może pić mleko z orzechów laskowych?
Mleko z orzechów laskowych powinno znaleźć się nie tylko w menu wegan. Mogą spożywać je osoby z nietolerancją laktozy, alergią na białko mleka krowiego i ze skazą białkową. Od czasu do czasu każdy powinien sięgnąć po mleko z orzechów laskowych nie tylko ze względu na jego pyszny smak, ale i prozdrowotne działanie. Napoju nie powinni pić uczuleni na orzechy laskowe.
Jak zrobić mleko z orzechów laskowych?
Przygotowanie domowego napoju z orzechów laskowych zaczyna się od zalania ich wodą. Powinny moczyć się przynajmniej osiem godzin, a najlepiej całą noc. Następnie orzechy należy odcedzić, opłukać i zmiksować z dwoma szklankami wody. Do powstałego kremu wlewa się cztery szklanki wody i jeszcze raz miksuje. Powstałą miksturę należy przecedzić przez drobne sitko wyłożone gazą, umieszczone nad miską. Płyn przelewa się do słoika, dzbanka lub butelki i przechowuje w lodówce.
Przepis na mleko z orzechów laskowych
- To łatwy przepis na pyszne i zdrowe wegańskie mleko.
- Na przygotowanie mleka orzechowego warto mieć nieco więcej czasu.
- Na liście składników znajdują się tylko dwa produkty. Są to orzechy laskowe i woda.
- Orzechy laskowe można wcześniej uprażyć na suchej patelni bez dodatkowego tłuszczu. Dzięki temu prostemu zabiegowi roślinny napój zyska głęboki smak.
- Orzechy laskowe powinny moczyć się w wodzie minimum osiem godzin. Najlepiej odstawić je na całą noc.
- Z masy, która zostanie po odciśnięciu zmiksowanych orzechów, można zrobić panierkę do kotletów, dodać do owsianki czy twarożku, upiec aromatyczne ciasto lub ciasteczka. Z wysuszonej w piekarniku pulpy można uzyskać pyszną mąkę orzechową.
- Gotowe mleko z orzechów laskowych należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu trzech dni.
Jak wzbogacić mleko z orzechów laskowych?
Smak domowego mleka orzechowego można podkręcić, dodając różne składniki:
- miód, syrop klonowy lub z agawy
- ekstrakt waniliowy
- cynamon, kardamon, imbir
- kakao
- suszone daktyle
- sól
Jak podawać mleko z orzechów laskowych?
Wegańskie mleko z orzechów laskowych jest świetnym zamiennikiem mleka krowiego. Można podawać je dokładnie tak samo. Dzięki dodatkowi roślinnego napoju do kawy uzyskamy głęboki i orzechowy smak i aromat. Orzechowe mleko pysznie łączy się z płatkami owsianymi, kaszą jaglaną i musli. Może być super składnikiem deserów oraz tradycyjnych i wegańskich ciast. Na bazie mleka z orzechów laskowych z dodatkiem alkoholu powstaną ciekawe drinki.
Mleko z orzechów laskowych – przepis krok po kroku
Czas przygotowania: 8 godzin moczenie + 15 minut przygotowanie
Liczba porcji: 4
Składniki
- 6 szklanek wody
- 2 szklanki orzechów laskowych
Przygotowanie
1. Orzechy laskowe przełożyć do miski, zalać wodą i odstawić na całą noc.
2. Następnego dnia odcedzić, przepłukać w zimnej wodzie i przełożyć do blendera kielichowego. Wlać 2 szklanki wody. Dokładanie zmiksować, aż powstanie jednolita masa o konsystencji gęstego kremu.
3. Wlać 4 szklanki wody i ponownie zmiksować.
4. Drobne sitko wyłożyć gazą lub ściereczką i umieścić je nad miską. Wlać zmiksowane orzechy i dokładnie odcisnąć, zawijając gazę.
5. Mleko przelać do szczelnie zamykanej butelki lub słoika. Przechowywać w lodówce i wykorzystać w ciągu 3 dni.