Kawa: ciekawostki i porady z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy
29 września obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Kawy. Z tej okazji warto bliżej się przyjrzeć szlachetnemu, aromatycznemu napojowi, który każdego dnia dodaje energii milionom ludzi. Sprawdź, jak wybrać najlepszą kawę oraz poznaj ciekawostki z nią związane.
Rodzaje kawy: arabica, robusta, liberica
Najpowszechniejszą odmianą kawy jest arabica – stanowi 80% światowych upraw. Uważana jest za lepszy i szlachetniejszy gatunek kawy.
Z kolei robusta to rodzaj kawy, który niesłusznie uznawany jest za nieco gorszy. Zawiera więcej kofeiny niż arabica, ma też więcej goryczki w smaku. Ponadto jest o wiele łatwiejsza w uprawie – lepiej niż arabica radzi sobie ze szkodnikami czy zmianami temperatur.
Trzeci, najmniej znany gatunek kawy to liberica. W smaku przypomina robustę. Stanowi ok. 1 proc. światowej uprawy kawy – jej owoce dojrzewają nierównomiernie.
Kawiarnie najczęściej korzystają z autorskich mieszanek różnych gatunków kawy. Na przykład Mocha Italia, do skosztowania w COSTA COFFEE, to kompozycja arabiki z domieszką robusty. Wyróżnia się intrygującym profilem smakowym z aromatami karmelu, orzechów, czekolady czy wanilii.
Jak wybrać najlepszą kawę krok po kroku?
Sprawdź zawartość – najlepsze są mieszanki arabiki z domieszką robusty, ale nie większą niż 20-25 proc., tak by w smaku nie wybijała się goryczka.
Znajdź informacje o pochodzeniu kawy. Jeśli wskazany jest tylko region, a nie konkretna plantacja, kawa pochodzi z różnych upraw. To miewa i zalety (ciekawa kompozycja smakowa), i wady (może się okazać, że to ziarna niższej jakości pozostałe z różnych upraw).
Sprawdź stopień palenia – kawy jaśniejsze będą bardziej kwaskowate i owocowe w smaku, a ciemniejsze, czyli mocno palone, bardziej czekoladowo-orzechowe.
Kawa w statystykach: ile się jej pije w Polsce i na świecie?
400 miliardów filiżanek – tyle wypija się kawy na świecie w ciągu roku. W Polsce spożycie kawy wzrosło aż o 80. proc. w ciągu ostatnich 10 lat. Ponad 50 proc. Polaków odwiedza kawiarnię przynajmniej raz w miesiącu, a statystycznie na jednego Polaka przypada 3 kg kawy rocznie.
To jednak nie jest duża wartość, jeśli porówna się bardziej "kawowe" narody. Na Włocha przypada blisko 6 kg kawy, na Niemca – 7-9 kg, a na mieszkańca Skandynawii aż 14 kg!
Poznaj ciekawostki związane z kawą
Około 30 proc. światowych zasobów kawy dostarcza Brazylia, która nazywana jest imperium kawowym. Rośnie tam aż ok. 3 miliardów krzewów kawowca! Drugie miejsce na świecie przypada – co może zaskoczyć – Wietnamowi.
Kawy z Afryki, czyli np. z Kenii, Etiopii, Ugandy, Rwandy – wyróżniają się mocno nutką kwasowości, z kolei kawy z Ameryki Południowej i Środkowej mają bardziej klasyczny smak, z nutkami orzechów i czekolady. Lepiej też smakują w duecie z mlekiem.
Kofeina ma wiele ciekawych właściwości. Dodaje energii i ożywia – to raczej wiadomo, ale do tego poprawia trawienie. Dlatego warto pić kawę po każdym posiłku, zresztą dobrze wiedzą o tym Włosi, lubiący wieńczyć ucztę aromatycznym espresso. Kofeina to także poprawiacz nastroju – okazuje się, że podnosi zdolność mózgu do wyłapywania słów o pozytywnym wydźwięku.
W dawnej Turcji kobieta mogła rozwieść się z mężem, jeśli nie kupował jej kawy!
Mleczne wzory na kawie znamy z kawiarni, ale warto pamiętać, że to specjalna gałąź sztuki – latte art. Wyróżnia się dwa jej typy: free pouring, czyli po prostu tworzenie wzorów podczas wylewania mleka z dzbanka, a także bardziej zaawansowany etching – rysowanie obrazów (nawet trójwymiarowych!) za pomocą termometru gastronomicznego lub innego cienkiego, ostrego narzędzia.
źródło: materiały prasowe COSTA COFFEE