Orzechy w karmelu - jak zrobić?

mat. pras. TESCO
Orzechy w karmelu
Autor: mat. pras. TESCO Orzechy w karmelu
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Wypróbuj przepis na orzechy w karmelu, słodką przekąskę na wieczór filmowy. Chrupiące orzechy laskowe oblane słodkim karmelem własnej roboty są smaczną alternatywą dla słonych "chrupadeł" - orzeszków ziemnych, chipsów czy paluszków. Możesz używać ich także jako dodatek do deserów.

SKŁADNIKI

  • 200 g orzechów laskowych
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

    Orzechy wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstaw ją do piekarnika. Kiedy skórka na orzechach zacznie w widoczny sposób się łuszczyć, wyciągnij orzechy z piekarnika i wysyp na czystą ściereczkę.

    Zawiń ciepłe orzechy w ściereczkę i turlając oraz pocierając zawiniątko złuszcz do końca skórkę z orzechów.

    Pozbawione skórki orzecha ułóż w silikonowych foremkach do pieczenia.

    Cukier i cukier waniliowy wysyp na patelnię. Dolej łyżkę wody i, mieszając od czasu do czasu, rozpuść cukier na małym ogniu. Kiedy cukier się rozpuści, przestań mieszać go łyżką.

    Smaż cukier, mieszając co jakiś czas patelnią, aż nabierze złocistej barwy. Nie czekając dłużej, zalej karmelem uprażone orzechy. Orzechy powinny stygnąć powoli w temperaturze pokojowej, w przeciwnym razie karmel "spoci" się i zmięknie.

    Wystudzone orzechy przechowuj w szczelnym suchym opakowaniu.

Dlaczego warto jeść orzechy?
mat. pras. TESCO