Przepyszny likier z orzechów laskowych: łatwy przepis na jadalny prezent

Aromatyczny likier z orzechów laskowych: łatwy przepis na jadalny prezent
Autor: Shutterstock Pyszny likier laskowy podany do popołudniowej kawy rozjaśni zimowe spotkania w rodzinnym gronie
łatwy
30 min
4

Niezwykle aromatyczny likier z orzechów laskowych podany do filiżanki kawy lub herbaty ucieszy Twoich gości. Oto łatwy przepis na smaczny słodki kordiał laskowy. Wystarczy 1 miesiąc maceracji, aby cieszyć jego smakiem. Jeśli przelejesz go do ładnych butelek, będziesz mieć piękny jadalny prezent dla rodziców lub teściów. 

SKŁADNIKI

  • 400 g orzechów laskowych, łuskanych
  • 600 ml wódki 40
  • 150 ml brandy lub winiaku
  • 1 słój o pojemności 1,5 l
  • oraz
  • 150 ml cukru
  • 200 ml wody
  • 2 butelki o pojemności 0,5 l

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy laskowe rozłóż na blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika i opiekaj przez 10-15 minut w temperaturze 180C. Orzechy należy obserwować, aby ich nie przypalić, bo będą gorzkie.
  • Opieczone orzechy zawiń w czystą ściereczkę i pozostaw na 1 minutę, następnie otrzyj orzechy ścierką, aby usunąć otaczającą je brązową skórkę.
  • Orzechy przesypać do szklanego słoja, wlać wódkę i brandy. Zamknąć słój.
  • Odstawić na 1 miesiąc w chłodne i ciemne miejsce, wstrząsając słoikiem, gdy tylko sobie przypomnisz.
  • Po miesiącu odcedzić nastój od orzechów.
  • Przygotować syrop cukrowy ze 150 ml i 200 ml wody. Ostudzić.
  • Do otrzymanego nastoju z orzechów wlać syrop. Zamieszać i odstawić na 1 godzinę. Następnie rozlać do ładnych butelek.
Nalewki domowe
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej