Przepyszny likier z orzechów laskowych: łatwy przepis na jadalny prezent
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Niezwykle aromatyczny likier z orzechów laskowych podany do filiżanki kawy lub herbaty ucieszy Twoich gości. Oto łatwy przepis na smaczny słodki kordiał laskowy. Wystarczy 1 miesiąc maceracji, aby cieszyć jego smakiem. Jeśli przelejesz go do ładnych butelek, będziesz mieć piękny jadalny prezent dla rodziców lub teściów.
SKŁADNIKI
- 400 g orzechów laskowych, łuskanych
- 600 ml wódki 40
- 150 ml brandy lub winiaku
- 1 słój o pojemności 1,5 l
- oraz
- 150 ml cukru
- 200 ml wody
- 2 butelki o pojemności 0,5 l
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzechy laskowe rozłóż na blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika i opiekaj przez 10-15 minut w temperaturze 180C. Orzechy należy obserwować, aby ich nie przypalić, bo będą gorzkie.
- Opieczone orzechy zawiń w czystą ściereczkę i pozostaw na 1 minutę, następnie otrzyj orzechy ścierką, aby usunąć otaczającą je brązową skórkę.
- Orzechy przesypać do szklanego słoja, wlać wódkę i brandy. Zamknąć słój.
- Odstawić na 1 miesiąc w chłodne i ciemne miejsce, wstrząsając słoikiem, gdy tylko sobie przypomnisz.
- Po miesiącu odcedzić nastój od orzechów.
- Przygotować syrop cukrowy ze 150 ml i 200 ml wody. Ostudzić.
- Do otrzymanego nastoju z orzechów wlać syrop. Zamieszać i odstawić na 1 godzinę. Następnie rozlać do ładnych butelek.
Nalewki domowe